Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Στοπ στις παράλληλες εξαγωγές για τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια!

Σε απαγόρευση των εξαγωγών για τρεις μήνες σε φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων προχωρά το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το τελευταίο διάστημα λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων περισσότερα από 140 φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται στην αναζήτηση των απαραίτητων σκευασμάτων τους.

Παρότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωνε ότι για τις ελλείψεις φταίνε ακόμη και οι ...φαρμακοποιοί πλέον παραδέχεται ότι η απουσία φαρμάκων οφείλεται στην δραστική μείωση των τιμών που καθιστά πολλά φάρμακα ελκυστικά για εξαγωγές. Τακτική συνήθης για τις φαρμακαποθήκες που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα όχι απλά βγάζουν ελληνικά φάρμακα στο εξωτερικό αλλά διπλοχρεώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν αποκολλούν και καταστρέφουν αντίστοιχα τις ταινίες (κουπόνια).

Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών εκτιμάται ότι έχει ετήσιο τζίρο περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μετά από σχετική σύσκεψη με τον ΕΟΦ δήλωσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δεν προμηθεύουν αρκούντως ικανοποιητικά την ελληνική αγορά (λόγω χαμηλών τιμών) με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε τα κουπόνια από τα φάρμακα που εξάγονται να επιστρέφουν στον ΕΟΦ και να μη γίνονται διπλοχρεώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου