Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

 ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 

(Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.) 

Προς Διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ 

Κοινοποίηση κο Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ 
ΘΕΜΑ:ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 


Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμε κύριε Παπαγεωργόπουλε, 

Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ) θεωρώντας πολύ σημαντική την προσκλησή σας για δημόσια διαβούλευση όσον αφορά την αξιολόγηση ποιότητας στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση με σκοπό τη μελέτη των Κατευθυντηρίων Οδηγιών Ποιότητας και την υποβολή συλλογικών προτάσεων. 

Αρχικά, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι η Ενωσή μας είναι θετική στη θέσπιση οδηγιών ποιότητας, έχει ήδη διοργανώσει σχετική ενημερωτική ημερίδα και πολλά μέλη της διαθέτουν από ετών Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας(ΙSO). 

Η τήρηση των Κατευθυντηρίων Οδηγιών Ποιότητας συνεπάγεται και αδιαμφισβήτητη αύξησης του κόστους λειτουργίας. Πιστεύουμε ότι για λόγους ισονομίας, ισοτιμίας και ανταγωνισμού, θα πρέπει να ζητείται και να τηρείται από όλο το φάσμα των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων (ΙΔΕ, Ιδιωτικές Κλινικές, Παραρτήματα ή Αιμοληπτήρια Διαγνωστικών Κέντρων, Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Εργαστήρια ΕΟΠΥΥ) που ασκούν ΠΦΥ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. 

Επίσης, η διαδικασία ποιότητας θα πρέπει να επεκταθεί και στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχει αμεσότητα και συνέπεια στην αποπληρωμή των (ήδη ποιοτικών) παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια. 

Η αρχική μελέτη των Κατευθυντηρίων Οδηγιών Ποιότητας για το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο αναδεικνύει μια σημαντική παράλειψη. Ενώ Άδεια Λειτουργίας Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου έχει μόνο ο Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος, πουθενά στις κατευθυντήριες οδηγίες δεν αναφέρεται ότι τη Διεύθυνση του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου πρέπει να την ασκεί Ιατρός Βιοπαθολόγος ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων, την έκδοση, βεβαίωση, ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τον έλεγχο τήρησης των οδηγιών ποιότητας. Ο Ιατρός Βιοπαθολόγος ειδικεύεται επί πενταετίας στην Ιατρική Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Αιματολογία, Αιμοδοσία και Παθολογία και είναι o μόνος που και δικαιούται και υποχρεούται την Επιστημονική Ευθύνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου. 

Ο ΕΟΠΥΥ, καθόσον ενδιαφέρεται για την προάσπιση της υγείας των ασφαλισμένων του, θα πρέπει να καθορίσει σαφώς και εγγράφως την αναγκαιότητα Διεύθυνσης κάθε Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου από Ιατρό Βιοπαθολόγο. 

Η προσπάθεια παράκαμψης του έργου του Ιατρού Βιοπαθολόγου εκπορεύεται από την επιθυμία οικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων, βλάπτει τη Δημόσια Υγεία και τα οικονομικά της και εκτός από αστικές επισύρει και ποινικές ευθύνες για αντιποίηση Άσκησης Ιατρικής Ειδικότητας. 

Στο ίδιο πνεύμα και στο άρθρο 1.2 της διαχείρισης προσωπικού ορίζεται ότι για τη διενέργεια αναλύσεων - δειγματοληψιών και στην επικύρωση αποτελεσμάτων από το προσωπικό απαιτείται εξουσιοδότηση από τη Διοίκηση του εργαστηρίου. Σας υπενθυμίζουμε ότι η λήψη βιολογικών δειγμάτων πρέπει να γίνεται είτε από Ιατρό Βιοπαθολόγο είτε από εξειδικευμένο προσωπικό, παρουσία του Ιατρού. Η επικύρωση των αποτελεσμάτων, η ερμηνεία τους και η επεξήγηση και παραδοσή τους στον ασθενή ή στον Κλινικό Ιατρό είναι αποκλειστική ευθύνη του Ιατρού Βιοπαθολόγου και αυτό πρέπει να ορίζεται σαφώς από τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας. 

Σε κανένα σημείο των Κατευθυντηρίων Οδηγιών Ποιότητας δεν αναφέρονται η εμπειρία και η δομημένη αξιολόγηση των ιατρών, η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, οι εξειδικεύσεις και πως θα συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας. Η Ιατρική Εργαστηριακή Πράξη για να είναι ποιοτική εκτός από μεγάλους χώρους, θελκτική γραμματειακή υποστήριξη και υπερσύγχρονα μηχανήματα απαιτεί κυρίως επιστημονική γνώση, καθημερινή εργασία στον πάγκο του εργαστηρίου, στο μικροσκόπιο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, προσωπική επαφή με τους κλινικούς ιατρούς και τους εξεταζόμενους-ασθενείς και συνεχή εκπαίδευση. 

Η χώρα μας έχει υποφέρει πολλά από πρακτικές του είσαι ότι δηλώσεις και από την προσπάθεια ανθρώπων με μειωμένες ή με απουσία καταγεγραμμένων και πιστοποιημένων δεξιοτήτων να σφετεριστούν τη θέση και την επιστημονική ταυτότητα άλλων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. 

Τα άρθρα των κεφαλαίων 2, 3 και 4 μας βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνους. Ιδιαίτερα, για τη διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλισθεί η εμπιστευτικότητα και το απόρρητο των ιατρικών δεδομένων και πληροφοριών. 

Τέλος, όσον αφορά το πίνακα παραμέτρων που συνθέτουν την αξιολόγηση ποιότητας διαφωνούμε ρητά στην κατηγοριοποίηση των εργαστηρίων με αστέρια. Η Εργαστηρική Ιατρική δεν αποτελεί εμπορικό ή τουριστικό είδος. Άλλωστε πρέπει να μας αναλυθεί επακριβώς ποιος είναι ο στόχος αυτής της κατηγοριοποίησης. Κατά τη γνώμη μας ένα Βιοπαθολογικό Εργαστήριο ή πληρεί ή δεν πληρεί τις προδιαγραφές λειτουργίας που κάθε φορά καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό στη Διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ ότι όσον αφορά την ποιότητα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια διαφορετικών κατηγοριών δεν πρέπει να υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και πολίτες-ασφαλισμένοι διαφορετικών κατηγοριών. Ο Ιατρός Βιοπαθολόγος προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ό ίδιος προσωπικά και όχι δια εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου υπηρεσίες ΠΦΥ στον τομέα της διάγνωσης και της πρόληψης σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και δικαιούται ανάλογης αντιμετώπισης και σεβασμού τόσο ο ίδιος όσο και οι εξεταζόμενοι-ασθενείς του. 

Επίσης, διαφωνούμε σε αυτή τη φάση με την αναγκαιότητα διαπίστευσης κατά ΙSO 15189:2007 για τουλάχιστον 10% του συνόλου των εξετάσεων. Πιστεύουμε ότι είναι λάθος και εις βάρος της επιδιωκόμενης ποιότητας να προσπαθούμε να κάνουμε άλματα σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν ακόμα και για μικρά βήματα μας χρειάζονται χρόνια. Όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες η διαπίστευση κατά ΙSO 15189:2007 θα πρέπει να απαιτηθεί σε δεύτερη φάση. 

Κλείνοντας, θεωρούμε λογικό να δοθεί σε όλα τα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια ικανό χρονικό διάστημα για συμμόρφωση με τις Κατευθυντηρίες Οδηγίες Ποιότητας και ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τις οφειλές του παλαιές και νεώτερες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και για την ποιότητα. 

Στόχος όλων μας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον εξεταζόμενο-ασθενή και για το σκοπό αυτό είμαστε στη διαθεσή σας. 

Προσδοκούμε στην ανταποκρισή σας. 

Λάρισα, 9/1/2013 

Για τη ΓΣ της Ε.Ι.Μ.-Β.Λ. 

Με εκτίμηση 

Ο Πρόεδρος                    H Γραμματέας 

Ιωάννης Παπαγεωργίου     Βασιλική Μπαμπαλιάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου