Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Νέο ηλεκτρονικό μάτι για συνταγές και παραπεμπτικά από την ερχόμενη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ έπαψε να προσελκύει τους γιατρούς.

Αποχωρούν μαζικά επιβεβαιώνει και ο Σαλμάς.
Πάντως οι υφιστάμενοι του τον διαψεύδουν.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών για ιατρικές εξετάσεις το σύστημα χρειάστηκε να περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Δεκάδες φορές κατάρρευσε ενώ τουλάχιστον μια φορά έπεσε θύμα διεθνών χάκερς που το καταχρέωσαν με άσκοπες συνταγές ενώ κανείς δεν απάντησε επισήμως για το αν γνωστοποιήθηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γιατρών και ασθενών. Ο αναπληρωτή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες πως τα δύο συστήματα καταργούνται και από την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα με την ονομασία e- prescription θα τα αντικαταστήσει. Μέσα από την κοινή πλατφόρμα οι γιατροί θα συνταγογραφούν και τα φάρμακα αλλά θα εκτυπώνουν και τα παραπεμπτικά των ασθενών τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά η διαδικασία συνταγογράφησης για όλους του χρήστες απλουστεύεται καθώς μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού. Επίσης, διευκολύνεται ο έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών αφού θα εντοπίζονται γρήγορα όσοι «φορτώνουν» με πολλά φάρμακα και εξετάσεις τους ασθενείς επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως μετά από δεκάδες χρόνια οι ασθενείς θα καταχωρούνται σε αρχεία τα οποία θα εμφανίζουν τον ιατρικό τους ιστορικό αλλά και τα φάρμακα που τους έχουν χορηγηθεί .

Πάντως για τον κ. Σαλμά ο απολογισμός της μέχρι σήμερα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήταν θετικός παρά τα τεράστια προβλήματα που σημειώθηκαν . Κατά την διάρκεια των τελευταίων 7 μηνών εκτελέστηκαν παραπάνω από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δις €, πιστοποιήθηκαν 41.000 ιατροί και 11.000 φαρμακεία ενώ εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι το μήνα.

Πάντως η νέα πλατφόρμα συνταγογράφησης δημιουργεί και πάλι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της στον ιατρικό κόσμο, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της, όπως τονίζουν οι γιατροί. «Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας του νέου συστήματος μας δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του .Με δεδομένο μάλιστα τα σοβαρά προβλήματα που είχε το e-diagnosis από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του τονίζουμε την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του» , σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Ο ΙΣΑ προτείνει να υπάρξει μια πρώτη περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να καταγραφούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες του συστήματος και στη συνέχεια να δοθεί σε καθολική εφαρμογή η πλατφόρμα του e-prescription. Αξίζει να σημειωθεί πως ενδεχόμενες λειτουργικές δυσκολίες του συστήματος που ίσως ανακύψουν παρακωλύουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος καθώς η εκτύπωση μιας συνταγής μπορεί να χρειαστεί έως και μια ώρα και οι ασθενείς να χάνουν την ψυχραιμία τους.

Το νέο ελκυστικό σύστημα συνταγογράφησης πάντως δεν φαίνεται να συγκινεί τους συμβεβλημένους γιατρούς οι οποίοι ξέμειναν από ρευστό και αποχωρούν πλέον μαζικά από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Οι αθρόες αποχωρήσεις , οι οποίες έχουν φθάσει τους 1500 γιατρούς, επιβεβαίωσε και ο Μάριος Σαλμάς, τονίζοντας πως «οι γιατροί του Οργανισμού είχαν ενταχθεί υποχρεωτικά στον νεοσύστατο τότε ΕΟΠΥΥ και, τώρα που λήγουν οι συμβάσεις τους, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τον Οργανισμό να τους εμποδίσει να εγκαταλείψουν τον ΕΟΠΥΥ». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δεσμευτεί με κάποιο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ποσών που οφείλονται εδώ και δύο χρόνια στον κλάδο το ύψος των οποίων ξεπερνάει το 1.2 δις ενώ δεν αναφέρθηκε και στις τραγικές ελλείψεις παιδιάτρων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ σε πάνω από 13 νομούς της χώρας. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαψεύδει τον ίδιο τον υπουργό αναφέροντας πως δεν υπάρχει κύμα αποχωρήσεων στο κλάδο. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει πως «ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα ανέρχεται περίπου σε 12.000. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σήμερα 10/01/2013 σε 5.500 περίπου και όχι 4.000 όπως λανθασμένα αναφέρονται στα διάφορα δημοσιεύματα. Είναι γνωστό σε όλους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».
Από την εφημερίδα 
Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου