Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Συγχαίρει»... τους αρμόδιους για την e- συνταγογράφηση ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Τα... συγχαρητήριά του στους αρμόδιους για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Μόλις... 50 λεπτά της ώρας κράτησε η εφαρμογή του και «έπεσε» για μια ακόμη φορά, προκαλώντας αφάνταστη ταλαιπωρία σε ασθενείς και γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ΙΣΘ.

Ιδιώτες γιατροί αλλά και συνάδελφοί τους του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν ανάστατοι χτες, αφού δεν μπορούσαν να δώσουν φάρμακα στους ασθενείς, επειδή το σύστημα δεν τους επέτρεπε την πρόσβαση. Ωστόσο, ακόμα και αν έμπαιναν σ' αυτό, δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν!

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας προς τους αρμοδίους για τη λειτουργία της νέας πολυδιαφημιζόμενης και πιθανόν πολυδάπανης πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2013, στις 8:00 π.μ. έως και τις 8:50 π.μ., όπου και κατέρρευσε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο σύλλογος.

Οπως τόνισε στον «Α» ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, «υπήρξε μεγάλη, απαράδεκτη ταλαιπωρία για τους γιατρούς και τους ασθενείς, οι οποίοι χρειάζεται να επισκεφτούν ξανά το γιατρό για να πάρουν έγκριση για τα φάρμακα ή την επίσκεψη για διαγνωστικές εξετάσεις. Στο ΙΚΑ, εξυπηρετήσαμε τους πολίτες με χειρόγραφα παραπεμπτικά και συνταγές, αλλά οι ιδιώτες δεν είχαν αυτή την επιλογή».

«Με το δεδομένο ότι (η ηλεκτρονική συνταγογράφηση) αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, μπορεί κανείς να διανοηθεί ποια είναι η ταλαιπωρία των ασθενών και των ιατρών μετά από αυτή τη δυσλειτουργία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΘ.

Διαβλητό

Στο μεταξύ, ο ΙΣΘ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη το φθινόπωρο του 2011, θεωρώντας ότι το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης είναι διαβλητό και επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών. Στην αναφορά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τόνιζε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην υποθετική περίπτωση υποκλοπής κωδικών. Κάτι τέτοιο θα είχε συνέπεια «τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων όσον αφορά στην έκδοση φαρμακευτικής συνταγής και στη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σχετικά με τις παθήσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν».

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου