Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Δεν εγκρίνει τον συμψηφισμό των rebate ο ΕΟΠΥΥ






Με επιστολή του προς την ηγεσία των υπουργείων Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής, ζητά να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης βάση της οποίας θα προχωρήσουν οι συμψηφισμοί του rebate 9% και του κλιμακωτού rebate με τα χρέη των νοσοκομείων.

Με αυτή την Απόφαση οι εταιρείες θα κλείσουν επιτέλους όλες τις εκκρεμότητες τους με τα νοσοκομεία.

Αντίθετη με τον συμψηφισμό των rebate είναι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η οποία μετά την επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την οποία ο Σύνδεσμος ζητά να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον συμψηφισμό των rebate, έστειλε απαντητική επιστολή προς τον ΣΦΕΕ με την οποία επισημαίνει ότι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 (υποπαρ. ΙΒ2 περίπτωση 2) τροποποιήθηκε το άρθρο 12 των νόμου 4052/2012 δεν προβλέπεται ο συμψηφισμός χρεών rebate εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, με αντίστοιχα χρέη των νοσοκομείων προς αυτές. Η πρακτική του μή συμψηφισμού χρεών rebate που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ είναι σύμφωνη με το νόμο, άλλωστε όπως τονίζει, για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι ζητούν την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Επειδή όμως τα ποσά rebate έχουν υπολογιστεί ως έσοδο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στον προϋπολογισμό του οργανισμού, επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή των ως άνω διατάξεων θα προκαλέσει οικονομική ζημία στον Οργανισμό και ανακολουθία της χώρας μας σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις της για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2012.

Ο ΕΟΠΥΥ συμψηφίζει τα ποσά rebate που έχουν προκύψει για τις εταιρίες που προμηθεύουν τα φαρμακεία του Οργανισμού με υποχρεώσεις που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς αυτές και απαιτεί την κατάθεση στο λογαριασμό το ποσό του Rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες που το οφείλουν σύμφωνα με την ισχύουσα ως άνω νομοθεσία.

Ως εκ’ τούτου, κλείνοντας την επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος ζητά από τις εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Οργανισμού.


Ανθή Αγγελοπούλου

ΙATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου