Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

To πάρτι συνεχίζεται


To σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ» σχετικά με όσα συμβαίνουν εδώ και μία επταετία γύρω από μία υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε ένα μικρομεσαίου μεγέθους επαρχιακό νοσοκομείο αποδεικνύει ότι στη χώρα εξακολουθούν να κυριαρχούν n διαφθορά, το κουκούλωμα, n ατιμωρησία. Όσοι πλούτισαν παράνομα αλλά και όσοι τους καλύπτουν παραμένουν στις θέσεις τους συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο τους. Οι μόνοι που την πληρώνουν είναι όσοι αφελώς πίστεψαν τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες περί κάθαρσης και μπήκαν μπροστά, για να τις υλοποιήσουν.

Ακριβώς αυτό συνέβη και με τους θεσσαλονικείς επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Αποκάλυψαν το φαγοπότι -ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ- που γινόταν στο «Ιπποκράτειο», εξαναγκάζοντας μάλιστα τις εταιρείες να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα, πρακτική πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Ανακάλυψαν ανάλογη ρεμούλα στο Νοσοκομείο Έδεσσας, αλλά, όταν πήγαν να καταθέσουν το πόρισμά τους, αντελήφθησαν ότι ουδείς ήταν πρόθυμος να το παραλάβει. Ούτε n υπηρεσία τους, n ηγεσία δηλαδή του ΣΕΥΥΠ, ούτε ο εισαγγελέας. Αποτέλεσμα; Οι γιατροί που πρωταγωνίστησαν στη ρεμούλα παραμένουν στις θέσεις τους και οι μόνοι που διώκονται είναι αυτοί που τους ξεσκέπασαν.

Ο τομέας της Υγείας και ειδικότερα οι νοσοκομειακές δαπάνες αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες καταβόθρες στις οποίες χάθηκαν αμέτρητα δισεκατομμύρια ευρώ. Για την τεράστια αυτή κλοπή δεν τιμωρήθηκε κανένας, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι ευθύνες απέκτησαν ονοματεπώνυμο.

Χαρακτηριστική είναι n περίφημη περίπτωση «Ντεπουί». Πρόκειται για την εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού, n οποία δωροδοκούσε περί τους 170 γιατρούς σε περίπου δεκαπέντε νοσοκομεία, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Αρκετά εξ αυτών βρέθηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών, τους οποίους άνοιξε το ΣΔΟΕ. Ωστόσο εδώ και τρία χρόνια n υπόθεση είναι κολλημένη, οι γιατροί παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ στο ελληνικό δημόσιο δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ από τα παρανόμως εισπραχθέντα. Όπως μάλιστα ψιθυρίζεται, επιχειρείται σιωπηρή διευθέτηση αυτών των υποθέσεων στη βάση φορολογικών ρυθμίσεων. Θα κληθούν δηλαδή οι γιατροί να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο και να ξεμπερδεύουν από κάθε ποινική και αστική ευθύνη.

Ο ιστός που έχουν υφάνει με μεθοδικότητα εδώ και δεκαετίες γιατροί, εταιρείες, υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη είναι, απ' ό,τι φαίνεται, απροσπέλαστος. Όσοι συνετέλεσαν στην ύφανσή του κατέχουν σήμερα σημαντικά πολιτικά πόστα και υψηλές διευθυντικές θέσεις. Αντιθέτως όσοι ελάχιστοι επιχείρησαν να τον διαρρήξουν ετέθησαν στο περιθώριο. Ακόμη και τώρα, στην εποχή του μνημονίου που n χώρα έχει ανάγκη και από το 1 ευρώ.

Πηγή: Θεσσαλονίκη
IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου