Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ο "Μεγάλος Αδερφός" δίνει λύση στον ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μπροστά σε νέα περιστατικά επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποκλείεται να βρεθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς σε περίπου τρεις μήνες αναμένεται να πάρει στα χέρια της τα πρώτα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το πόσα και ποια από τα παραπεμπτικά που χορηγούνται από τους γιατρούς για τη διενέργεια εξετάσεων εκτελούνται τελικά από τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές. 

Τη δυνατότητα ελέγχου του συνόλου των δαπανών για την υγεία, από την επίσκεψη στον γιατρό του ΕΟΠΥΥ, τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων, δίνει η νέα εφαρμογή του συστήματος e- prescription που τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα. Πρόκειται στην ουσία για την ενοποίηση δύο συστημάτων, των e- syntagografisi και e- diagnosis, με βάση την οποία εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των δαπανών στην υγεία. 

Μια «απάτη» προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ήταν δύσκολο να στηθεί, όπως επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας. Όπως περιγράφει, κάποιος γιατρός, έχοντας κρατήσει τα στοιχεία του ασφαλισμένου από προηγούμενη έκδοση παραπεμπτικού, θα μπορούσε ενδεχομένως να εκδώσει και άλλο ένα «εικονικό», το οποίο στη συνέχεια να εκτελεστεί κατόπιν «συνεννόησης» σε διαγνωστικό κέντρο ή κλινική και φυσικά να πληρωθεί κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΙΔΙΚ, ο έλεγχος των παραπεμπτικών μέσω του e- prescription αποτιμάται θετικά, καθώς η μηχανοργάνωση όλων των δαπανών υγείας ήταν αναγκαία και αποτελούσε πάγιο αίτημα των παρόχων. 

Έτσι, από την ενοποιημένη πλατφόρμα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην πάταξη φαινομένων υπερσυνταγογράφησης και στα παραπεμπτικά των εξετάσεων, όπως εκτιμούν τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ.Όπως εξάλλου είχε μεταδώσει το Capital.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, μόνο μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει εξοικονομηθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. 

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα των διαγνωστικών εξετάσεων. Και αυτό καθώς η προηγούμενη ιδιωτική εταιρεία που χειριζόταν το e- diagnosis δεν φαίνεται να έχει μέχρι τώρα δώσει στο υπουργείο Υγείας στατιστικά στοιχεία της πορείας των παραπεμπτικών, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΗΔΙΚΑ. Το σίγουρο πάντως είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τον τρόπο που ελέγχονταν μέχρι τώρα τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων. 

vicky.kourlibini@capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου