Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σπάνιες παθήσεις: καλύπτονται τα φάρμακα παρά τις δυσκολίες

Τα ορφανά φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, παρά τις δύσκολες διαδικασίες προμήθειάς τους, καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ημερίδα για τις σπάνιες παθήσεις που διοργανώθηκε στην Καβάλα, από την Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.).

Η επιστημονική κοινότητα της περιοχής παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου με θέμα: 'Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη'. Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας και με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Shire Hellas.

Περισσότεροι από 150 ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, και άλλοι επαγγελματίες υγείας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στην Επιστημονική Συνάντηση Ενημέρωσης της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, κ. Ξενοφών Κροκίδης ο οποίος ευχαρίστησε την Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. για τη διοργάνωση της αξιόλογης Επιστημονικής Συνάντησης. Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, παραβρέθηκε και χαιρέτησε με τη σειρά του τη συνάντηση ο κ. Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου.

Την εισαγωγή στα Σπάνια Νοσήματα και τα Ορφανά Φάρμακα έκανε ο Πρόεδρος και Συντονιστής της συζήτησης, κ. Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας – Αναπτυξιολογίας Α.Π.Θ., Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης τόνισε το σημαντικό έργο της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σε ό,τι αφορά το σχετικά άγνωστο αυτό πεδίο.

Ακολούθησαν τέσσερις ομιλίες για συγκεκριμένες σπάνιες παθήσεις, από τους εξειδικευμένους ιατρούς:
Φώτιο Ψαρρό, Αλλεργιολόγο, Διευθυντή Αλλεργιολογικού Τμήματος Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικές πληροφορίες για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα,
Ευθυμία Βαργιάμη, Λέκτορα Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας Α.Π.Θ., Α' Παιδιατρική Κλινική, Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε το Σύνδρομο Hunter,
Αλεξάνδρα Ουζούνη, Νεφρολόγο, Επιμελήτρια Α΄, Νεφρολογικό Τμήμα Γ.Ν. Καβάλας για τη Νόσο Fabry,
Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Διευθύντρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Καβάλας, η οποία ανέπτυξε τη Νόσο Gaucher.

Επακολούθησε συζήτηση κατά την οποία το κοινό έθεσε ουσιαστικά ερωτήματα στους εισηγητές.

IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου