Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πασίγνωστο οφθαλμιατρείο λειτουργεί σαν κλινική δίχως να έχει άδεια - Έγγραφα ντοκουμέντα


Το οφθαλμιατρείο στο οποίο γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις λειτουργεί ως one day clinic λέγοντας πως έχει άδεια απο την Περιφέρεια Αττικής ωστόσο τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Νewsit δείχνουν πως διαθέτει άδεια ιατρείου και οχι κλινικής. Τι λέει στο Newsit o πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.


Κάποιοι λοιπόν εκμεταλλεύονται τo κενό της Πολιτείας που από τη μια έχει εγκρίνει με νόμο (4025/2011) της σύγχρονες μονάδες ημερήσιας νοσηλείας στις οποίες προβλέπεται η εκτέλεση επεμβατικών χειρουργικών πράξεων που δεν απαιτούν στελεχιαία, ραχιαία ή γενική αναισθησία κα παραμονή πέραν της μιας ημέρας νοσηλείας και απο την άλλη εκκρεμούν τα προεδρικά διατάγματα που θα διέπουν τη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Υπάρχουν λοιπόν γιατροί που έχουν μετατρέψει τα ιατρεία τους σε οne day clinic δίχως την άδεια ούτε του Ιατρικού Συλλογου που ανήκουν, ουτε της αρμόδιας Περιφέρειας.

Μια τέτοια περίπτωση ιατρείου καταγγέλθηκε στο Νewsit. Πρόκειται για οφθαλμογικό ιατρείο από τα πιο γνωστά της Αθήνας με πολυτελή γραφεία επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Το συγκεκριμένο μάλιστα ιατρείο διαφημίζεται στην ιστοσελίδα του ως one day clinic που διαθέτει 10 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων δύο είναι αίθουσες διαθλαστικής χειρουργικής και μία κορυφαία μονάδα χειρουργικής οπισθίου ημιμορίου, για την πλήρη κάλυψη της χειρουργικής υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς, αλλά και την υποστήριξη της χειρουργικής καταρράκτη. Η χειρουργική μονάδα διαθέτει επίσης 7 εξεταστήρια.

Εκπρόσωποι του οφθαλμιατρείου ισχυρίστηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών πως έχουν άδεια της περιφέρειας Αττικής για να λειτουργούν ως κλινική μιας ημέρας. 


Έγγραφο από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΙΣΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012
Έγγραφο από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΙΣΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012

Εγγραφο από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΙΣΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφο από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΙΣΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει οπως φαίνεται και από το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής.



Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης έχει επίσημα τοποθετηθεί επί του θέματος στη συνεδρίαση του ΙΣΑ στις 10 Απριλίου 2012 λέγοντας πως "δεν είναι δυνατόν να δεχτεί να λειτουργήσουν κλινικές μιας ημέρας δίχως κανόνες από την πολιτεία γιατί από εκεί και πέρα όλοι μας θα έχουμε μεγάλες ευθύνες, ποινικές ευθύνες". 



Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης "ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ξεκαθαρίσει οτι δεν μπορεί να δώσει καμία μορφή άδειας σε τέτοια ιατρεία οne day clinic εφόσον η πολιτεία δεν πράξει γρήγορα, δε νομοθετήσει σωστά και δε δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και οι ιατρικοί σύλλογοι σε αυτό το κενό νόμου που υπάρχει. Είναι αλήθεια οτι η πολιτεία, εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο έχει αφήσει στη διακριτή ευχέρεια του πως ακριβώς θα ήθελε κάποιος να πράξει. Θεωρώ όμως οτι καλό είναι κανείς να μη μπει σε μια διαδικασία του να κάνει μετάφραση κενών νόμων αλλά καλύτερα να κάνει μετάφραση νόμων". 

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIT ο Πρόεδρος του ΙΣΑ:


Ηδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Φθιώτιδας έχουν γνωμοδοτήσει οτι δεν μπορούν να εκτελούνται χειρουργικές επεμβάσεις (καταρράκτη, γλαυκώματος, στραβισμού κλπ) σε ιδιωτικά ιατρεία διότι αυτές εμπίπτουν στη Δευτεροβάθμια - Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

NEWSIT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου