Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ

Προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο

Κύριε Πρόεδρε,

Logotypoispatras-150x150Επανερχόμαστε μετά την αρ πρωτ 1805/15-2-2013 επιστολή διότι δεν λάβαμε καμία απάντηση και διακρίνουμε εξαιρετική αδράνεια στην υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού (12-02-2013) για άμεση αποπληρωμή των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

  • Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του συνολικού χρέους των πρώην ταμείων προς τους ιατρούς, τα οποία και οφείλετε να κοινοποιήσετε δημόσια προς όλους τους θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
  • Έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’αριθμόν 188Β’ βάσει της οποίας καθορίστηκε το ποσοστό έκπτωσης, που αφορά στις υπολειπόμενες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Σοβαρές παραλείψεις αποτελούν: 1. το γεγονός ότι δεν καθορίστηκε νομικά ο τρόπος της εκκαθάρισης (πλήρης ή πρόχειρος λογιστικός) των ληξιπρόθεσμων μη εκκαθαρισμένων οφειλών των πρώην ταμείων, 2. το χρονοδιάγραμμα πληρωμής καθώς και 3. ο τρόπος αποπληρωμής (πλήρης ή μερική απόδοση) αυτών προς τους ιατρούς. 
  • Ενώ έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της εκκρεμούσας ληξιπρόθεσμηςφαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού για κάλυψη οφειλών πρώην ΟΠΑΔ 2011, δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα η αντίστοιχη πληρωμή των εκκαθαρισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) 2010-2011 από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές υπηρεσίες υγείας. 
  • Εκτός αυτού, δεν έχει δοθεί καμία εντολή έναρξης της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώην ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου, ΕΤΑΑ, κλπ μετά από 2,5 ολόκληρα χρόνια !!

ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ
  • Έχουμε διαμαρτυρηθεί εξωδίκως για την εμμονή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στην άνιση και άδικη πολιτική πληρωμών του Οργανισμού ως προς τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες υγείας (κλινικοί ιατροί, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κλινική περίθαλψη). Τονίζεται ότι οι εργαστηριακές διαγνωστικές μονάδες υγείας και οι κλινικές έχουν λάβει προκαταβολή 90% μέχρι τον Ιούλιο του 2012, ενώ για όλους τους άλλους παρόχους δρομολογείται ήδη η πληρωμή του Οκτωβρίου του 2012, βάσει επίσημης (14/02/2013) ανακοίνωσης του Οργανισμού.
  • Πότε θα αποπληρωθεί το υπολειπόμενο 10% της τελικής εκκαθάρισης των λογαριασμών του 2012;
  • Για ποιο λόγο δεν δρομολογείται ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος στο e-ΔΑΠΥ των λογαριασμών του ΕΟΠΥΥ μετά τον Οκτώβριο του 2012;
  • Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη υπογραφτεί οι συμβάσεις μεταξύ Οργανισμού και κλινικών και εργαστηριακών ιατρών;
  • Βάσει μνημονιακής δέσμευσης ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (>90 ημερών), που σημαίνει ότι οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αποπληρωμή των διαγνωστικών μονάδων και κλινικών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012.
  • Βάσει του ΦΕΚ 188Β’, οι παλιές οφειλές νοούνται μέχρι τις 31/10/2011. Για ποιο λόγο, δεν έχει προχωρήσει ο Οργανισμός στην αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, που είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ;
  • Υπάρχει πρόβλεψη έκτακτης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013, εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας και τις συνέπειες της ύφεσης στον υπολογισμό των εσόδων του Οργανισμού για το τρέχον έτος; Θα είναι εξαιρετικά προβλέψιμο το αποτέλεσμα της αδυναμίας κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων πολιτών εξακολουθούν να διαθέτουν ασφάλιση υγείας.
  • Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ΚΕΝ (κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων) από τον ΕΟΠΥΥ προς τις νοσηλευτικές μονάδες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λειτουργικότητας;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών:
  • Επιμένει να διαμαρτύρεται για το άδικο ύψος του κουρέματος των ιατρικών υπηρεσιών υγείας συγκριτικά με άλλους παρόχους, με εξανέμιση του κέρδους σε ορισμένους κλάδους, λόγω του κόστους του χρήματος και του υφιστάμενου δανεισμού των μονάδων προς εξασφάλιση ρευστότητας.
  • Απαιτεί άμεσα χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, κλπ) για τις ιατρικές υπηρεσίες υγείας που παρασχέθηκαν στους ασφαλισμένους από τους ελευθεροεπαγγελματίες κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς κατά τα έτη 2010-2011.
  • Αξιώνει ισότιμη και δίκαιη αποπληρωμή όλων των παρόχων και ανά μήνα, και πληρωμή των ΚΕΝ προς τις νοσηλευτικές μονάδες.
  • Τονίζει για πολλοστή φορά ότι τα όρια αντοχής του ιατρικού κόσμου έχουν εξαντληθεί λόγω της πολυετούς στάσης πληρωμών και της ύπαρξης εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού που χρηματοδοτεί το πρωτοβάθμιο ασφαλιστικό σύστημα επί 2,5 έτη.
  • Η καθυστερημένη απόδοση των ΚΕΝ, η έλλειψη πόρων χρηματοδότησης των Νοσοκομειακών μονάδων με την καθημερινή έλλειψη υλικών ή έλλειψη κάλυψης λειτουργικών αναγκών, οριοθετούν ένα καθημερινό εφιαλτικό τοπίο που δυναμιτίζει την εύρυθμη λειτουργικότητα των Νοσοκομειακών μονάδων.
Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Νοσοκομειακή Περίθαλψη της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με κίνδυνο να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή.

Οφείλετε να το αποτρέψετε άμεσα, τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου           Γεώργιος Σκρουμπής 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΜΕΛΗ ΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου