Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δικαίωμα στη ζωή ζητούν άλλη μια φορά οι νεφροπαθείς

Η φωνή που άκουσα στο τηλέφωνο, να με ενημερώνει για τις εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ήταν σπασμένη, απογοητευμένη…. «Θα πεθάνουμε με αργό θάνατο….» ήταν τα λόγια του.

Λίγο αργότερα στο email μου έλαβα το παρακάτω κείμενο,το οποίο και μεταφέρεται αυτούσιο :

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι αιμοκαθερόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσω της Επιτροπής προμηθειών Υγείας αντιμετωπίζει πλέον τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες. 

Αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως προτάσσει η ιατρική πρακτική διεθνώς και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, μέσω ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ !!!!!!!! (ακόμη και οι μαξιλαροθήκες έχουν προδιαγραφές).

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση της αρτηριακής πίεσης, ουραιμικό στρες από μη καλή κάθαρση, καταστροφή των αγγειακών προσπελάσεων κ.α.).

Με τις περίεργες και πονηρές αυτές διαδικασίες ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την εισαγωγή φίλτρων στα νοσοκομεία μας από τριτοκοσμικές χώρες που τα πουλάνε με το κιλό (άλλωστε σε πολλά siteκαι portalτης νοτιανατολικής Ασίας είναι εμφανές), αμφιβόλου ποιότητας, άνευ ή πλαστών προδιαγραφών, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ και δίνοντας τεράστια κέρδη στους κερδοσκόπους φαντομάδες της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Κορίνθου το οποίο έχει μοιράσει τους ασθενείς σε εταιρείες (μια εξ αυτών παραδίδει μόνο 8 φίλτρα – άραγε ποιος ή ποιοι ταλαίπωροι αιμοκαθαρόμενοι θα συνδεθούν στο μηχάνημα με αυτά). TO ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου (Λυκουρέτζος, Σαλμάς) ενδιαφέρεται για την μιντιακή της εικόνα που θα εξασφαλίσει το χάιδεμα του πρωθυπουργού, του Τόμσεν και θα παρατείνει την παραμονή τους στην καρέκλα της πολιτικής και προσωπικής επιβίωσης, αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες των έργων τους (μάλλον τους συμφέρει να εξοντώσουν τους νεφροπαθείς για να ευημερήσουν οι αριθμοί τους). Άλλωστε αυτοί και οι οικογένειες τους δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουν φίλτρα από το Πακιστάν. Έχουν ήδη φροντίσει. 

Επίσης είναι κρίμα για τα στελέχη της ΕΠΥ που αυτοεξεφτελίζονται και απαξιώνουν από μόνοι τους την επιστημονική τους διαδρομή, αφού χωρίς αιδώ εφαρμόζουν τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων υποκύπτοντας και γλείφοντας τις σόλες τους, μήπως τελικά κρατήσουν τη θεσούλα τους που τους εξασφαλίζει και κανένα εξτραδάκι. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ.

Οι νεφροπαθείς με αίσθημα ευθύνης προς την ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς τζογαδόρους και τους κερδοσκόπους της υγείας ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΜΑΣ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών
Marion Kontogianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου