Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μ. Σαλμάς: «Νέα δεδομένα το 2013 για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ» Τραγικό για την Υγεία η μνημονιακή μείωση 10% των γιατρών, λέει στο Healthview ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Iatroinet.comΜείωση γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ στα αστικά κέντρα, αύξηση οικονομικών κινήτρων για γιατρούς σε περιοχές με ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες και μία μεγάλη υπόσχεση για αποπληρωμή των χρεών μέχρι το 2011 έως τέλος Μαρτίου ,είναι ο απολογισμός των χθεσινών ανακοινώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Αναλυτικά ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, αφού υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν καθόλου κάποιες ειδικότητες, όπως παιδίατρο ή καρδιολόγο.

Προετοιμάζεται λοιπόν σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν καλύτερες οικονομικές απολαβές σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες. Όμως όσον αφορά τα αστικά κέντρα ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της Τρόικας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει αυτή τη στιγμή 5.772 γιατρούς από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ , 5.500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Κλείνοντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση της, έως το τέλος Μαρτίου να αποπληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη για τις προηγούμενες χρονιές και συγκεκριμένα μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 προς τους φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, τα οποία ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.

Ο κύριος Γεώργιος Ελευθερίου, πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από την πλευρά των γιατρών επισημαίνει: « Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να καταλάβει ότι με 6,6 ευρώ καθαρά δεν μπορεί να αγοράσει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Πρέπει να επανέλθει το κρατικό τιμολόγιο που ίσχυε το 2004 και όριζε 20 ευρώ μεικτά. Ας ξεκινήσει η συζήτηση με βάση τα 20 ευρώ μεικτά σε όλους τους γιατρούς όπως ήταν και έπειτα ας δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στους γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Ελλείψεις υπάρχουν πάντως και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά σε ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, μειώνονται καθημερινά. Εμείς υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στους 4.200. Φανταστείτε εάν επιβληθούν οι μειώσεις στους γιατρούς 10% που επιβάλει το μνημόνιο για φέτος και άλλο 10% για του χρόνου τι θα γίνει. Οι ελλείψεις και τώρα είναι τραγικές. Μετά τι θα γίνει; Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ,μακάρι να αποπληρωθούν μέχρι τέλη Μαρτίου. Βέβαια αν τα στοιχεία είναι πράγματι σε σκουπιδοσακούλες δεν ξέρω πως θα γίνει να εκκαθαριστούν και να αποπληρωθούν μέχρι τότε».



Ημ/νία Δημοσίευσης:28/2/2013

Πηγή: Healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου