Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σενάρια ανασχηματισμού: Αλλάζουν όλοι στο Υγείας, μένουν Στουρνάρας-Βρούτσης


Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, ωστόσο αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει πριν ολοκληρώσει ο ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ, τις εσωκομματικές του διαδικασίες, δηλαδή το συνέδριό του που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο εισόδου του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση, κι αν εκφραστεί τέτοια επιθυμία από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τότε ο ανασχηματισμός θα καθυστερεί διαρκώς και οι κυβερνητικές αλλαγές θα γίνονται μεμονωμένα και με το σταγονόμετρο, στο μοντέλο Βιρβιδάκη.

Από την πλευρά του άλλου κυβερνητικού εταίρου, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να βγουν από το κυβερνητικό σχήμα οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, κάτι που προκαλεί δυσφορία στο κέντρο της κυβέρνησης.

Τα σίγουρα του ανασχηματισμού -σύμφωνα με την εφημερίδα- είναι το υπουργείο Υγείας, όπου μάλλον όλα αλλάζουν, και το «σπάσιμο» του Ανάπτυξης.

Αλλαγές πιθανολογούνται επίσης στο ΥΠΕΚΑ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Υπάρχει, επίσης, σειρά από πρόσωπα που δεν μετακινούνται. Ο Γιάννης Στουρνάρας μένει στο υπουργείο Οικονομικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπάρχουν επίσης παράπονα για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Από τους υπουργούς που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ επιτυχημένος θεωρείται ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Γεωργίας. Αντιθέτως, η διατηρησιμότητα του Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ δεν είναι απόλυτη.

Η άλλη αλλαγή είναι στο χαρτοφυλάκιο του Κωστή Χατζηδάκη που θα ξανασπάσει, καθώς θεωρείται υπερβολικά φορτωμένο. Ανοίγουν λοιπόν δύο σημαντικές θέσεις, αφού εκτός από την καρέκλα του Υγείας δεν αποκλείεται να επανασυσταθεί το Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Πολλοί προεξοφλούν και έξοδο του Κωστή Μουσουρούλη από το υπουργείο Ναυτιλίας, εν μέρει και για να υπάρξει δυνατότητα εναλλαγής με βουλευτές της ΝΔ που περιμένουν. Σημαντικό ερώτημα είναι και τι θα γίνει με τον υφυπουργό Οικονομικών Μαυραγάνη, που δεν είχε τόσο πρόβλημα με τον Γ.Στουρνάρα όσο για το ότι είχε μπει στο μάτι της τρόικας που θέλει ανθρωποκυνηγητό φοροφυγάδων. Αυτός είναι άνθρωπος του Μαξίμου, ενώ βρέθηκε η λύση του γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, ώστε να τονωθεί ο τομέας των εσόδων με ενίσχυση του εκτελεστικού τομέα. Η τελική εκτίμηση είναι ότι ο Μαυραγάνης μένει στην καρέκλα του.

Newsroom ΔΟΛ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου