Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Γέννησαν στο σπίτι για να λάβουν το επίδομα του τοκετού

gennisan-sto-spiti-gia-na-lavoyn-to-epidoma-toy-toketouΜόλις 30 τυχερές νέες μητέρες έλαβαν το επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους τρεις μήνες και από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος «κουρεμένος» κανονισμός παροχών. 

Γιατί μόνο 30; Επειδή μόνον αυτές γέννησαν στο σπίτι. Αυτό άλλωστε προβλέπει ο νέος κανονισμός, που δίνει οικονομικό βοήθημα μόνο σε όσες επιλέξουν να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου, ήτοι στο δρόμο, σε ταξί ή ακόμη και στην ύπαιθρο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πρόκειται για πρωτοφανή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ευελπιστεί να εξοικονομήσει κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατ. ευρώ. 

Οσο για τις τυχερές μητέρες που εισέπραξαν το βοήθημα, οι περισσότερες είτε ήταν Ρομά και γέννησαν στους τόπους διαμονής τους είτε ήταν γυναίκες που γέννησαν από άποψη στην οικία τους είτε μέσα στο νερό εφαρμόζοντας νέες τεχνικές.

Πάντως η γέννα στο σπίτι θεωρείται από πολλούς επιστήμονες επικίνδυνη για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή σε περίπτωση επιπλοκών για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Και η ανησυχία είναι μήπως γίνει μόδα, προκειμένου να εισπράττεται το επίδομα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια», γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, ενώ στο μαιευτήριο θα είχε ακολουθηθεί μια προληπτική διαδικασία για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών. 

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας - Θράκης και σε γιατρούς, μαίες, αλλά και γονείς που είχαν κάνει πρόσφατα κατ' οίκον τοκετό στη βόρεια Ελλάδα. Υστερα από την έρευνα συνολικά 78 πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι εμπλέκονται με την πρακτική του τοκετού στο σπίτι, παραπέμπονται σε δίκη. 

Κίνδυνος

Οι επιστήμονες εκτιμούν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», πως η επιλογή της γέννας στο σπίτι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν οι υγειονομικές παροχές της Αγγλίας και της Ολλανδίας για άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και της μάνας και του μωρού. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Ομως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων». 

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα δράσει άκρως επιβαρυντικά για τις γεννήσεις στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα. Αλλωστε, με βάση τους υπολογισμούς, οι γεννήσεις ετησίως δεν ξεπερνούν τις 100.000, όταν πολύ κοντά είναι και ο αριθμός των εκτρώσεων.

Η απάντηση του Μάριου Σαλμά

Δεν έχει νόημα να δίνουμε πληρώνουμε δύο φορές τις μητέρες για το ίδιο παιδί είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Μιλώντας το πρωί στον Real FM ο Μάριος Σαλμάς σημείωσε ότι πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ δεν υπήρχαν συμβάσεις με μαιευτήρια και για το λόγο αυτό όσες γυναίκες επέλεγαν να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές λάμβαναν το βοήθημα των 900 ευρώ από τα ταμεία τους για τα έξοδά τους. 

Ο ΕΟΠΥΥ όμως, όπως είπε ο κ.Σαλμάς, ανέλαβε την πλήρη κάλυψη του τοκετού, προχώρησε σε συμβάσεις με μαιευτήρια και κατά προέκταση δεν χρειαζόταν να δίνει το βοήθημα, το οποίο παρέμεινε "από στρέβλωση" όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η γυναίκα αφενός καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου λάμβανε το επίδομα, άρα πληρωνόταν δύο φορές για το ίδιο παιδί, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι το επίδομα παραμένει πλέον για όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι. 

- See more at: http://newpost.gr/post/194980/gennisan-sto-spiti-gia-na-lavoyn-to-epidoma-toy-toketou/#.US9tOr9iL7k.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου