Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Διώξεις ιατρών και γονέων για κατ’ οίκον τοκετούς

Πρωτοφανής έρευνα και καταγραφή 78 ατόμων μετά την καταδίκη μαίας

Της Λινας Γιανναρου

Μπορεί ένας τοκετός να θεωρηθεί παράνομος; Αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα μιας γυναίκας να γεννήσει όπως επιθυμεί και με όποιους ανθρώπους εκείνη επιλέγει στο πλάι της; Μια σειρά πρόσφατων γεγονότων φέρνει στην επιφάνεια τα παραπάνω ερωτήματα, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον φυσικό τοκετό και τους πολεμίους του στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια.

Οι κατηγορίες

Η υπόθεση πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου έρευνα από τις υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας - Θράκης κατέγραψε όλους τους γιατρούς, τις μαίες, αλλά και τους γονείς που έχουν κάνει πρόσφατα κατ’ οίκον τοκετό στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά το πρωτοφανές profiling συνολικά 78 πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι σχετίζονται με μια συνήθη πρακτική, όπως είναι ο τοκετός στο σπίτι, ακολούθησε η παραπομπή τους σε δίκη. 
Σε δίκη οδηγούνται έξι γιατροί, μία μαία (η ίδια που καταδικάστηκε πρωτοδίκως) και 71 γονείς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κλήθηκαν καν να απολογηθούν. Οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος». 
Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». 
Ως γνωστόν, πολλοί από εκείνους που επιλέγουν τη λύση του κατ’ οίκον τοκετού θάβουν στη συνέχεια τον πλακούντα φυτεύοντας από πάνω ένα δεντράκι, ως σύμβολο της ένωσης μητέρας - παιδιού. Το δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τις 11 Ιουνίου στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για συντονισμένο πόλεμο στον τοκετό στο σπίτι και γενικότερα στον φυσικό τοκετό. Συρραφές όπως αυτή για την οποία καταδικάστηκε η μαία θεωρούνται απολύτως συνήθεις στα μαιευτήρια. Δεν υπήρχε περίπτωση όχι να καταδικαστεί, όχι να παραπεμφθεί, όχι να καταμηνυθεί, αλλά πιθανότατα ούτε καν να αναφερθεί αντίστοιχο περιστατικό, αν είχε λάβει χώρα στο νοσοκομείο», αναφέρει στην «Κ» η συνήγορός της κ. Ηλέκτρα Κούτρα. «Κι όμως, με αφορμή αυτήν την υπόθεση, γίνεται προσπάθεια ο τοκετός στο σπίτι να συνδεθεί με κακουργήματα και παράτυπες διαδικασίες, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος από τον πλακούντα». Οπως σημειώνει, στην Ελλάδα δεν έχει χαθεί ποτέ παιδί ούτε έχει γίνει κάποια σοβαρή βλάβη κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον τοκετού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός «κατήγορος» στην υπόθεση της μαίας, αλλά και της παραπομοπής των 78 σε δίκη, είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης. «Συνειδητοποιούμε ότι στην Ελλάδα κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τίθενται ανεπίτρεπτα εμπόδια στο δικαίωμα των γυναικών να γεννούν υπό τις συνθήκες που επιλέγουν», λέει η κ. Κούτρα.

Το θέμα πρόκειται να φτάσει στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μαζική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από ομάδα Ελληνίδων, εγκύων αλλά και νέων μητέρων, για παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στον αυτοκαθορισμό. Συγκεκριμένα, η ομάδα των γυναικών υποστηρίζει ότι θυματοποιούνται, εφόσον δεν είναι σε θέση να επιλέξουν ελεύθερα τις συνθήκες του τοκετού τους, κάτι που έχει αναγνωριστεί ρητώς ως ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ «Ternovsky v. Hungary». «Πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να επιλέξει τον κατ’ οίκον τοκετό όταν η μαία της ή ακόμα και η ίδια κινδυνεύει με δίωξη;», εξηγεί η κ. Κούτρα, η οποία έχει αναλάβει την προσφυγή. «Δυστυχώς, κάποιοι δείχνουν να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο αγώνας για την ελεύθερη επιλογή και τον αυτοκαθορισμό των γυναικών, σε μια τόσο «ιερή» στιγμή της ζωής τους, δεν είναι το επαγγελματικό μαγαζάκι κανενός».

kathimerini.gr

3 σχόλια:

 1. Επειδή πολλά αναληθή γράφονται, αναφέρομαι στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ περί διώξεως του κατ´ οίκον τοκετού, σας γνωστοποιώ ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι συνέντευξη της δικηγόρου υπεράσπισης μιας φυσιοθεραπεύτριας και μιας μαίας οι οποίες συμμετέχουν σε τοκετούς κατ´ οίκον και ήταν κατηγορούμενες για πρόκληση σωματικής βλάβης κατα την τέλεση τοκετού στο σπίτι.Για όσους δεν γνωρίζετε δικαίωμα τοκετού μπορεί να έχει μια μαια αλλά εφόσον έχει συγκεκριμένη προϋπηρεσία για να πιστοποιηθεί η επάρκειας της, κάτι σαν ειδικότητα δηλαδή , Για την φυσιοθεραπευτρια δεν χρειάζεται να πω κατι σχετικό με τα επαγγελματικά της δικαιώματα Το περιστατικό αφορά γέννηση παιδιού στο σπίτι από πρωτοτόκο γυναίκα , το νεογνό είχε βάρος 4300. Η γυναίκα υπέστη σοβαρότατη ρήξη για την οποία έγινε κατ´ οίκον συρραφή με αρνητικές συνέπειες για την ίδια. Οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν από το δικαστήριο.
  Σας γνωρίζω επίσης ότι διεθνώς υπάρχουν πρωτόκολλα για τη ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι , τα οποία αφορούν στην επάρκεια των διενεργούντων τον τοκετό, την δήλωση του στις αρχές για να μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτοπροσωπεία της επιτόπου , επίσης και η ύπαρξη ασθενοφόρου μονάδας κάτω από το σπίτι της επιτόκου, καθώς επίσης και ετοιμότητα νοσηλευτικής μονάδας προκειμένου να αντιμετωπισθεί πιθανή επιπλοκή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς και δεν τηρήθηκαν αφού μια μαια και μια φυσιοθεραπεύτρια παρίσταντο στον τοκετό και αυτό τα λέει όλα. Αυτεπαγγέλτως λοιπόν ο εισαγγελέας εξέτασε τι συμβαίνει και διαπίστωσε ότι εκδόθηκαν ψευδείς βεβαιώσεις γέννησης , τις οποίες υπέγραψαν συνάδελφοι , μερικοί δεν είναι και μαιευτήρες, οι οποίοι ΔΕΝ επαρίσταντο στον τοκετό , επίσης δε δεν έγινε σύννομη διαχείρηση των βιολογικών αποβλήτων των τοκετών. Οι γονείς λοιπόν κατηγορήθηκαν διότι εν γνώση τους κατέθεσαν ψευδή βεβαίωση γέννησης και επίσης για συνέργεια στην κακή διαχείρηση των αποβλήτων . Οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι εσφαλμένο. Και απορώ γιατί η "έγκυρη" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει τα λεγόμενα . ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΔΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Μιλάνε για συμφέροντα , για ρωτήστε ποια είναι η αμοιβή των εν λόγω κυρίων , που παρίστανται σε τοκετους κατ οίκον, είναι αφιλοκερδής υπηρεσία; Γιατί ακόμη και στην δίκη υπήρξε παραδοχή αμοιβής. Και ασφαλώς δεν θίγονται τα συμφέροντα κανενός μαιευτήρα και καμίας μαίας διότι απλά μπορούμε να κάνουμε τοκετό στο σπίτι,και το ξέρουμε και το δικαιούμαστε , ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΚΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ . ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ . ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ - ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΒΑΙΤΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εσείς δεν το επιλέγετε... πολύ γυναικολόγοι το επιλέγουν όμως! Δεν σας ρώτησε κανείς την προσωπική σας άποψη, το θέμα είναι τι είναι ΝΟΜΙΜΟ και τι όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για ποια ασφάλεια μιλάει η κ.Βαΐτση?? Την ασφάλεια των μαιευτηρίων που καθηλώνουν τις γυναίκες και τις τρομοκρατούν προκειμένου να γεννήσουν με όποιο τρόπο βολεύει τους μαιευτήρες-θεούς και να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα ώστε να πάρουν το χρήμα και να πάνε στο επόμενο θύμα τους?? Θα ήθελα να ήξερα, τι σκ@τ@ τους μαθαίνουν στη σχολή τους...Ούτε απο θηλασμό γνωρίζουν οι μαίες, ούτε απο φυσικό τοκετό... πίσω απο τη ποδιά του κάθε μαιευτήρα τρέχουν για να μη χάσουν το βόλεμα τους... Για τη ψυχή της μάνας που γεννάει και του βρέφους που θα αντικρίσει τη ζωή πρώτη φορά, κανείς δε νοιάζεται στις δήθεν ασφαλείς κλινικές... Δε θα αναγκαζόμασταν να γεννάμε στα σπίτια μας αν σεβόσασταν κ.Βαΐτση!!! Και γιατί δε μας λέτε επιτέλους και για το πόσο ασφαλείς είναι αυτά τα "φαστ ασφαλή μαιευτήρια" που με αναφέρετε?? Πόσα λάθη κάνετε καθημερινά και εσείς και οι μαιευτήρες επάνω στη βιασύνη σας να τελειώσετε και να φύγετε?? Πόσους γονείς αναγκάζεται να τρέχουν μετά σε άλλους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να επαναφέρουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους απο τις λάθος πρακτικές σας?? Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεγεννήσατε μια γυναίκα φυσικά?? Έχετε δει αλήθεια ποτέ φυσική γέννα ή και αυτό είναι κάτι παλιομοδίτικο και δε πρέπει να συμβαίνει στη σημερινή εποχή?? Μήπως δε ξέρετε τι σας γίνεται!!! Συνεχίστε τα ψέματα και τους κατινισμούς σας εσείς και αφήστε το κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματα του, για το λόγο που το προκαλέσατε όλο αυτό!!! -Μητέρα 2 παιδιών που υπέστη την τρομοκρατία και τον βασανισμό της ψυχής της, από το προσωπικό και τους επαγγελματίες υγείας των μαιευτηρίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή