Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η ανεπαρκής οδοντιατρική φροντίδα του ΕΟΠΥΥ - Ελλείψεις οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου

από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Φωτογραφία για Η ανεπαρκής οδοντιατρική φροντίδα του ΕΟΠΥΥ - Ελλείψεις οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών στον ΕΟΠΥΥ ΗρακλείουΤην ανεπαρκή οδοντιατρική φροντίδα του ΕΟΠΥΥ και τις ελλείψεις οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου, επισημαίνει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και ζητά την εισαγωγή της οδοντιατρικής περίθαλψης στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με χαρακτήρα συγκροτημένου και αποτελεσματικού σχεδίου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των 9.5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

H δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και η έναρξη λειτουργίας του από τα τέλη του 2011 οδήγησαν σε υποβάθμιση των παροχών οδοντιατρικής περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του. Περίπου 9-9,5 εκατ. ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται μόνο από τις μονάδες του ΙΚΑ χωρίς καμία στόχευση και με σοβαρές ανομοιογένειες στις παροχές.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «με τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, οι επιπλέον παροχές στην οδοντιατρική φροντίδα που είχαν ασφαλισμένοι των επιμέρους ταμείων όπως π.χ
. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.ά. πλέον δεν υφίστανται και οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται δωρεάν μόνο από τις μονάδες του οργανισμού (πρώην ΙΚΑ). Σήμερα, οι περίπου 750 οδοντίατροι που βρίσκονται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, αντί των 4,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πρέπει να εξυπηρετήσουν διπλάσιο αριθμό πολιτών. Κι εάν έως τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ καλυπτόταν περίπου το 20% των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πλέον το ποσοστό αυτό για το σύνολο των ασφαλισμένων έχει πέσει στο μισό».

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου ο κ. Λ. Αυγενάκης επισημαίνει προς τον Υπουργό Υγείας ότι: «ο ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου διαθέτει δύο οδοντιάτρους και έναν οδοντοτεχνίτη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι που καλούνται να αναμένουν έως και πάνω από 12 μήνες για την οδοντοστοιχία τους, διαδικασία που παλαιότερα δεν ξεπερνούσε τους 2 μήνες».

Ακόμα, σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ΕΟΠΥΥ δεν διέθετε τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή των οδοντοστοιχιών και έδινε τη δυνατότητα να καλύψει τα εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής ώστε οι ασθενείς να μεταβούν στην Αθήνα και να εξεταστούν. 

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, δεδομένου ότι η στοματική υγεία είναι αυτή που πλήττεται πρώτη όταν το οικογενειακό εισόδημα περιορίζεται, ζητά για την εισαγωγή της οδοντιατρικής περίθαλψης με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και την άμεση κάλυψη των αναγκών του ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου. 

Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου