Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Χωρίς "μαύρη τρύπα" ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του έτους



Τέλος στο «φαύλο κύκλο» των χρεών του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ο νέος διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός. Όπως δηλώνει στο Capital.gr, στο τέλος του χρόνου οι δαπάνες αναμένεται να κινηθούν εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να μην δημιουργηθεί «νέα γενιά χρεών», όπως άλλωστε έχει ζητήσει και η τρόικα, αλλά και για να αρχίσει ο Οργανισμός -για πρώτη φορά- να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους υγείας.

Δεδομένου πως η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ δεν προκλήθηκε μόνο από τη μείωση των εσόδων εξαιτίας των χαμηλών εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων για το κομμάτι της περίθαλψης, αλλά και από την αύξηση των υποχρεώσεων, η διοίκηση του Οργανισμού προχωρά σε έλεγχο όλων των δαπανών από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα, προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα σπατάλης και υπερβάλλουσας επιβάρυνσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, αυτή την περίοδο «ξεσκονίζονται» όλες οι παραπομπές για διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη μάλιστα έχουν βρεθεί περιπτώσεις γιατρών που ξεπέρασαν το προβλεπόμενο όριο έκδοσης παραπεμπτικών, σε σχέση με την ειδικότητά τους. Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, στις περιπτώσεις που παρατηρείται υπέρβαση, θα διακόπτεται αυτόματα η σύμβαση με το συγκεκριμένο γιατρό. Η διαδικασία ελέγχου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε και θα γίνει γνωστός ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών που επιβάρυναν τα ταμείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, μπαίνει σε εφαρμογή ο κλινικός έλεγχος στις νοσηλείες των ασφαλισμένων, μέτρο το οποίο εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο έλεγχος διεξάγεται με βάση διεθνή πρωτόκολλα νοσηλείας, που διασφαλίζουν ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις είναι πράγματι ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ασθενή, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διενέργειας εξετάσεων πάνω από το προβλεπόμενο και επιπλέον χρεώσεων. Όπως εξηγεί ο κ. Κοντός, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν μόνο όσα προβλέπονται από τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, ενώ οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν θα αποπληρώνονται. 

Η αρχή πάντως προκειμένου ο Οργανισμός να απαλλαχτεί από τα «βαρίδια του παρελθόντος» έχει ήδη γίνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν «πέσει» στην αγορά 500 εκατ. συνολικά από τα 2 δισ. που δόθηκαν για την εξόφληση των χρεών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου