Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΙΣΑ: Διώχνουν ανασφάλιστους άρρωστους από τα νοσοκομεία


Διώχνουν ανασφάλιστους, ακόμη και σοβαρά άρρωστους από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, στα πλαίσια παραπομπής επειγόντων και απειλητικών για τη ζωή περιστατικών ανασφάλιστων αρρώστων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπήρξαν περιστατικά που δεν εξυπηρετήθηκαν από κάποια Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας, παρόλο που υπήρχε η ιατρική διάγνωση για το επείγον του νοσήματος.


Ο ΙΣΑ επισημαίνει πως τα περιστατικά αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των πολιτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, ανασφάλιστοι, κάτοχοι βιβλιαρίων οικονομικής ανασφάλειας και αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα για τους οποίους τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οφείλουν για σοβαρούς λόγους υγείας να παρέχουν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το δικαίωμα αυτό -σύμφωνα με τον ΙΣΑ- κατοχυρώνεται βάσει της εγκυκλίου της υπ΄ αριθμ. Πρωτ. Υ4Α/ΟΙΚ. 70456/25.07.2013 του υπουργείου Υγείας, με θέμα: «Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την διαδικασία έγκρισης για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους Αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια.

Ο ΙΣΑ καλεί τον υπουργό Υγείας να πράξει «τα δέοντα προκειμένου να εφαρμόζονται ορθά τα αναφερόμενα στην ως άνω εγκύκλιο ώστε να μην πεθάνουν στο δρόμο οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, έγκυοι υψηλού κινδύνου και άλλοι ασθενείς που κινδυνεύουν». 

Αγγελική Μπομπούλα - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου