Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Σπατάλη 33 εκατ. ευρώ σε περιττές εξετάσεις κάθε χρόνο



Σε "γάγγραινα" για το δημόσιο σύστημα υγείας έχουν εξελιχθεί οι "αχρείαστες" εξετάσεις που παραγγέλνονται και διενεργούνται επί καθημερινής βάσης, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια μελέτη του γνωστού παθολόγου, επίκουρου καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Γιώργου Νότα.

Συχνά, οι ίδιοι ασφαλισμένοι φέρεται να υποβάλλονται πολλές φορές στις ίδιες εξετάσεις και μάλιστα σε διάστημα μόλις μερικών ημερών η μία από την άλλη.

Ενδεικτικό είναι ότι οι περιττές εξετάσεις για τον έλεγχο μόνο μίας πάθησης -της λειτουργίας του θυρεοειδούς- μπορεί να επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους, το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ με τουλάχιστον 33 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα δαπανώνται σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ για εξετάσεις που δεν προσθέτουν κάτι σημαντικό στην αντιμετώπιση των ασθενών.

10 σχόλια:

  1. Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΗΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ
    ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Ή ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ
    ΤΙΣ ΔΩΣΕΙ Ο DR ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΛΕΚΤΙΚΟΙ ( <>,<>) ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ . ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΥΛΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ; ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ Ή ΝΑ ΠΑΘΕΙ
    ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ Κ...ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ
    ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά πολύ σωστά. Επιτέλους ήρθε η ώρα να το καταλάβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥΣ, Η ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο κυριος καθηγητης μηπως θα πρεπει να επανεξετασει τη μεθοδο διδασκαλιας του η οποια παραγει κλινικους ιατρους που ζητανε πολλες και περιττες εξετασεις? μηπως κοιταζουμε το αποτελεσμα και αδιαφορουμε για την αιτια που φτασαμε εκει? μηπως η καθε κατευθυνομενη εκτέλεση εργαστηριακων πραξεων θα πρεπει να τιμωρηθεί, μηπως ο κυριος καθηγητης δε γνωριζει για το μεγαλο παρτυ των διαγνωστικων εξετάσεων? μηπως οι μαθητες του ειναι με φωτοστεφανο και δεν πηραν ποτε μιζα για εξετασεις που συνταγογραφησαν? ας διδαξει λοιπον και λιγη ιατρικη δεοντολογια στους φοιτητες του και στους ειδικευομενους του και ας προτεινει κατι εναντιον της διαφθορας..... οι επισημανσεις που βαζουν βουτυρο στο ψωμι των τροικανων ας γινουν πιο προσεκτικα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΓΙΑΤΡΟΥΛΗΣ κάνει το λάθος να βλέπει τον ασθενή σαν ΠΕΛΑΤΗ.
    Ο ΠΕΛΑΤΗΣ κανει το λάθος να βλέπει τον ΓΙΑΤΡΟΥΛΗ σαν ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΥΛΗ παλαιού
    παντοπωλείου που ειχε αναρτημένη ταμπέλα Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ.
    ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφωνώ με τον ανώνυμο Δεν είναι ο ασθενείς που ζητά τις εξετάσεις είναι η μίζα που τις επιβάλλει και οχι μόνο αυτή. Η δυνατότητα ανεξέλεγτης συνταγογραφίας και με πλασματικές αλλά και πλαστές (εν αγνοία του ασθενούς ) συνταγές είναι η κακοδαιμονία του συστήματος. Ασυνείδητοι κλινικοί "συνάδελφοι" γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ και τον Α.Μ. ασθενούσ παράγουν παραπεμπτικά ανεξέλεγκτα . Επίσης αλλοι οι και ίδιοι δίνουν τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα σε εργαστήρια για την ανεξέλεγκτη παραγωγή παραπεμπτικών ερήμην των ασθενών. Και για τις δύο καταστρατηγήσεις υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί στις αρμόδιες αρχές με μηδενικό κόστος για το κράτος . Μια γραμμά εντολής στον λογισμικό κώδικα να απαιτεί ΠΙΝ ασθενούς με έξυπνη κάρτα για να μην γίνεται συνταγογράφηση ερήμην του ασθενούς και φορολογικός μηχανισμός για σήμανση των συνταγών και σταμάτημα της πλαστής συνταγής. Αν έχουν την πολιτική βούληση να σταματήσουν την σπατάλη ας το κανούν και θα δούν οτι ούτε πλαφόν χρει'άζονται ουτε claw back & rebate. Αλλά αν το κάνουν θα πιάσουν τα δικά τους φυντάνια να κλέβουν και αυτό θα κοστίσει στους ίδιους Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ.ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ;ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ.Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Θ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΑ.ΑΛΛΟΙΩΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τις πλαστές συνταγές και τις μίζες εκτός της έξυπνης κάρτας και του ΠΙΝ,του ασθενούς,που και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί,με διάφορα κόλπα, όπως παλιά τα βιβλιάρια,θα έπρεπε να γίνεται
    η παρακράτηση του 15% της συμμετοχής για την εξέταση στα ιδιωτικά εργαστήρια απευθείας απο
    τον ασθενή μέσω του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας-σύνταξης η ,χρέωσης στην εφορία του.Ο δε ιδιώτης εργαστηριακός γιατρός να αποζημιώνεται 100% απο τον ΕΟΠΥΥ.Ετσι δεν θα μπορούσε εύκολα κάποιος να παράγει συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.
    ΤΟ 50% ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ( ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.)
    ΧΑΖΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΙΑΤΡΟ.
    ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ... ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 70-100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΛΥΣΗ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.
    (ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΟΤΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΛΕΙ)
    ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ.
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕΤΟΝ κο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή