Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γιατρός ΕΟΠΥΥ στα χρόνια της κρίσης ! Με πόσα αμείβονται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Πόσα εισπράττει τελικά ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ στα χρόνια της κρίσης;

Μπορεί κάποτε το επάγγελμα του γιατρού να προσέφερε κοινωνικό κύρος αλλά και σίγουρα λεφτά.

Στα χρόνια της κρίσης όμως φαίνεται πως οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί άρδην και οι γιατροί ειδικά όσοι συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δε φαίνονται κερδισμένοι αλλά μάλλον χαμένοι.

Η περιπέτεια ενός…10ευρω

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου, ένας γιατρός για μία επίσκεψη λαμβάνει ως αρχικό ποσό από τον Οργανισμό 10 ευρώ.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά, που αντιστοιχούν σε έναν ασθενή, είναι μεικτά και χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μάλιστα εκτοξεύονται πλέον με τις νέες ρυθμίσεις.

Έτσι ως τελικό ποσό μένουν 5 ευρώ. Όμως η περιπέτεια μιας…επίσκεψης δε σταματά εδώ.
Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πόσους μήνες καταβάλει τελικά στους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ, έστω κι αν έχουν εξετάσει κανονικά τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ εάν καλύψει όλες τις 200 επισκέψεις που δικαιούται από τον Οργανισμό, θα υποβάλει αίτημα για πληρωμή 2000 ευρώ μηνιαίως.
Επί 12 μήνες θα πρέπει υπό …φυσιολογικές συνθήκες να εισπράξει 24.000 ευρώ.
Φευ όμως …

Καθότι ο ΕΟΠΥΥ με τα κουρέματα και τις λοιπές εκπτώσεις ίσα που θα πληρώσει τους 6 μήνες δηλαδή 12.000 ευρώ. Όμως για τα χρήματα που δε θα εισπράξουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα φορολογηθούν κανονικά καθότι όπως εξηγεί η κ.Μαστοράκου: «Ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές υπολογίζονται σε εκδοθέντα και όχι πληρωθέντα τιμολόγια»


Η Άννα Μαστοράκου και ο Χρ.Παπασιδέρης

Άλλωστε με βάση την τακτική και τα κουρέματα του ΕΟΠΥΥ έχουμε:

-Εκπτώσεις αυτοπαραπομπής για διενέργεια ιατρικών πράξεων 40%
-Εκπτώσεις όγκου 5 – 50%
-Υποκοστολόγηση αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων
-Ένταξη 86 εξετάσεων χωρίς αύξηση προϋπολογισμού

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τη στάση πληρωμών προς τον κλάδο. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μόλις αρχίζουν να εισπράττουν για επισκέψεις από τον περασμένο Μάιο. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό editorial γιατί δε συμφέρει πια να είναι κανείς γιατρός στα χρόνια της κρίσης: «Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!»

Και στο ερώτημα γιατί δεν αποχωρούν από τον ΕΟΠΥΥ, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Χρήστος Παπασιδέρης εξηγεί: «Οι γιατροί που συμβλήθηκαν με τονΕΟΠΥΥ είχαν και πριν συμβάσεις με διάφορα Ταμεία. Έχουν εξοικειωθεί με τη διαδικασία να εξυπηρετούν τους ασθενείς –ασφαλισμένους μέσα από τα Ταμεία.

Έχουν «στήσει» έτσι το ιατρείο τους και έτσι έχουν συνηθίσει και οι ασθενείς τους. Πως ξαφνικά να αλλάξουν τρόπο που εξυπηρετούν τους ασθενείς τους, επειδή είναι ασυνεπής ο ΕΟΠΥΥ…»

6 σχόλια:

  1. Άρα δεν μένουν 5 ευρώ αφού πληρώνονται μόνο οι 6 από τους 12 μήνες!! Θα πληρώνονταν 5, αν δεν είχαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αφαιρέστε από τα πέντε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές και υπολογίστε πόσα χρήματα χρωστάτε στο κράτος για κάθε ασθενή που βλέπετε με ΦΕΣΟΠΥΥ. Κορόιδα δεν είμαστε? Στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολειό τι βαθμό παίρνατε? Κρίμα το διάβασμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΛΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ Κε ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ "ΣΤΗΣΕΙ" ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι οφθαλμιατροι που εχουν στησει το μαγαζακι με τις ιατρικες πραξεις που τις εκτελουν οι ιδιοι και ανεβαζουν στο τετραπλασιο την επισκεψη εχουν βρει αλλο ενα κολπακι,βαζοντας ολους τους υποψηφιους και προς αναθεωρηση οδηγους εκτος απο το υποχρεωτικο της βεβαιωσης10ευρω για το οποιο κοβουν αποδειξη,να υπογραφουν και να κλεινουν τοσο γρηγορα και ακοπα το πλαφον του Εοπυυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θα πεί έτσι έχουν στήσει το ιατρείο τους;;; Να γράφουν συνταγές;;; Να μην εξετάζουν τον ασθενή;;;;;;;;;;; Οπως στο απόστημα που λεγόταν ΙΚΑ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΣΕ ΚΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ) ΤΟ 5% ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ??? Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΛ 40 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΑΝΑΓΚΗ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε 5.13μμ, στο ΙΚΑ γινοταν κανονικη εξεταση με τα μεσα που διεθετε το ΙΚΑ.Τωρα σου εξηγω οτι αν ενας οφθαλμιατρος δεχεται καθημερινα 5 υποψηφιους οδηγους τους εξεταζει για οραση που ειναι υποχρεωμενος,σε 2 λεπτα, και βαζοντας τους να υπογραφουν εισπραττει μεσω των στοιχειων του βιβλιαριου τους και την αμοιβη του εοπυυ.Επειδη ομως εχει δικαιωμα να γραφει και πραξεις τις εισπραττει κιαυτες.Βαλε και 5 συνταγες για χρονια γλαυκωματα ,εκλεισε το πλαφον!Αν τυχει τωρα και περισσεψει καμμια επισκεψη για κανονικο ελεγχο, τοτε θα πει στον ασθενη οτι το εοπυυ δε δικαιολογει ολα τα μηχανηματα-εξετασεις αρα πληρωνε εξτρα!Στο νομο που ειμαι εγω ετσι γινεται!!Δεν ισχυριζομαι οτι ειναι κανονας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή