Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ξεκινά η αξιολόγηση των υπουργών! Τα συν και τα πλην της βαθμολόγησης Κικίλια

 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη

Από …κόσκινο ξεκίνησε να περνά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή τους.
Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, ανά εξάμηνο τα στελέχη της κυβέρνησης θα αξιολογούνται ώστε να λαμβάνουν και την αντίστοιχη βαθμολόγηση με βάση το έργο που παρήγαγαν.

Άλλωστε από τις πρώτες ημέρες του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδώσει σε όλους τους υπουργούς έναν φάκελο με όσα θα πρέπει να υλοποιήσουν το πρώτο διάστημα των καθηκόντων τους ώστε να γίνει αργότερα αξιολόγηση υπουργών. Δείτε ΕΔΩ τι περιείχε ο φάκελος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια: «Τι περιείχε ο φάκελος για την Υγεία που πήρε ο Κικίλιας από το Μαξίμου!»

Ήδη πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο για να διαπιστώσουν το τι ακριβώς υλοποιήθηκε σε κάθε υπουργείο. Αντίστοιχα έπραξαν και για το υπουργείο Υγείας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έλεγαν μάλιστα στο HealthReport.gr ότι Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη ενήμερος για το έργο του κάθε υπουργού του, αφού στενοί του συνεργάτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Η βαθμολόγηση Κικίλια

Στο πλαίσιο αυτό από τη «μέγγενη» του ελέγχου θα περάσει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αφού τις επόμενες ημέρες το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει κανονίσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ενοίκους της οδού Αριστοτέλους.

Τα συν και τα πλην του Κικίλια
Τα θετικά

Με βάση τα όσα περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, οι πρώτες πρόχειρες σημειώσεις και βαθμολογήσεις που υπάρχουν για τον τομέα της Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβάνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία.

Στα θετικά καταλογίζεται στον υπουργό Υγείας το θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που έχει περάσει καθολικά σε όλη τη χώρα. Ήταν άλλωστε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτάξει τον πόλεμο κατά του καπνίσματος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γι αυτό άλλωστε και ο Βασίλης Κικίλιας κάνει συχνές αναφορές στον νόμο.

Επίσης στα θετικά εγγράφεται και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που προωθεί ο υπουργός Υγείας και θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών. Το νομοσχέδιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή ενώ φαίνεται πως την τελευταία στιγμή θα ενταχθούν και σαρωτικές ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: « Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας! Οι αντιδράσεις και τα σενάρια»

Ωστόσο το πρόγραμμα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και η αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να υπάρξει βελτίωση της εικόνας του έργου της κυβέρνησης για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η Υγεία, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Θετικά κρίνεται και το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις Συμπράξεις του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) με την τοποθέτηση διαγνωστικών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί η όλη διαδικασία να αργεί ακόμη αλλά αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι ήδη έχουν αρχίσει οι συνομιλίες με τις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται και το έδαφος για πιλοτική εφαρμογή σε τρία νοσοκομεία. Βέβαια θα πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη διαγωνιστική διαδικασία.

Τα αρνητικά

Από την άλλη στην αξιολόγηση υπουργών στα αρνητικά φαίνεται πως καταγράφεται η καθυστέρηση της διανομής των ακριβών φαρμάκων (φάρμακα υψηλού κόστους) από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς ενώ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μιλούσαν για έναρξη του προγράμματος από 1.1.2020, μέχρι στιγμής τα συστήματα δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμα για τη διακίνηση των σκευασμάτων.

Αγκάθι στο έργο Κικίλια θεωρείται και το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.), μέχρι στιγμής το κεφάλαιο αυτό δεν έχει ανοίξει καν, λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Και στα νοσοκομεία όμως η εικόνα δεν φαίνεται να είναι καλή. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που προέρχονται μάλιστα και από τη γαλάζια παράταξη, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, που ενημερώνουν το πρωθυπουργικό γραφείο για τα δεινά του ΕΣΥ.
Η καθυστέρηση στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εγγράφεται επίσης στα αρνητικά για τον υπουργό Υγείας, όπως και το κλείσιμο του θέματος των Διοικητών των Νοσοκομείων που στοίχισε δεόντως στην κυβέρνηση.

Μάλιστα όσοι έχουν φροντίσει να μιλήσουν για τα αρνητικά του υπουργείου Υγείας, περιγράφουν την καθυστέρηση στην πρόσληψη των 175 μόνιμων γιατρών στα επείγοντα η οποία μόλις τώρα ολοκληρώνεται, ενώ είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα και η καθυστέρηση στις 950 μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για το ΕΣΥ φαίνεται ότι προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό κυρίως γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση συχνaά πυκνά υπογραμμίζει ότι οι προσλήψεις ήταν έτοιμες αλλά πάγωσαν με τη νέα κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχεται ευθείες βολές και από γαλάζια συνδικαλιστικά στελέχη όπως είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Κικίλια για τις εφημερίες! Τι λένε»

Η αξιολόγηση υπουργών πάντως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι πιθανό να φέρει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ψήφιση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

5 σχόλια:

  1. Και ο προυπολογισμός αυτών? ή θα τα φορτώσουν όλα στο κλοου μπάκ των εργαστηριακών, ετσι κι αλλιώς αυτοί δεν διαμαρτύρονται,Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεταξύ 0 και ......απόλυτου 0 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα πρωτος ! Από το τέλος εννοείται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετοιμαστείτε να πληρώσετε ξανά αγαπητοί συναδελφοι.
    2 μόνο λύσεις.
    Φεύγεις από ΕΟΠΥΥ κτλ,
    Φεύγεις στο εξωτερικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή