Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ 40 ΔΙΣ. Σώζουν και πάλι προσωρινά την Ευρωζώνη με αποδοχή εκβιασμού από ΔΝΤ για κούρεμα 20%

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις και τις διμερείς επαφές που είχε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατάφερε να περάσει την μείωση κατά 20% του ελληνικου χρεους, δηλαδή την διαγραφή του κατά 40 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση δήλωση αξιωματούχου που μετέχει των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ απαιτεί να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μείωση (επί της ουσίας δηλαδή σε κούρεμα) του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα ΑΜΕΣΑ (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος.

Με δυο λόγια το ΔΝΤ κατάφερε να προσφέρει μια λύση «διαφυγής» από το αδιέξοδο που διαγράφόταν και πάλι στη διαπραγμάτευση, καθώς είναι προφανές πως η κυρία Λαγκάρντ δεν μπορεί να συναινέσει σε μια λύση που δεν θα προβλέπει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους –με τα ποσοστά αυτού να υπερβαίνουν το 144% ως το 2020, ακόμα κι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα τηρηθούν στο ακέραιο. Το ερώτημα είναι πως θα αντέξει η χώρα, την επόμενη ημέρα και αν θα δοθεί ολόκληρη η δόση ή η δόσης της δόσης κλπ. Εν πάση περιπτώσει είναι μία π΄ρωτη διαγραφή και έπεται και δεύτερη, οσονούπω.

Τμημα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου