Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Άκαρπη η συνάντηση Λυκουρέντζου - φαρμακοποιών! Συνεχίζουν το "εμπάργκο" στα δωρεάν φάρμακα

Τελικώς υπουργός Υγείας και φαρμακοποιοί δεν τα βρήκαν στη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ που έγινε με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή.

Άκαρπη η συνάντηση Λυκουρέντζου - φαρμακοποιών! Συνεχίζουν το "εμπάργκο" στα δωρεάν φάρμακαΟι φαρμακοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν από τις δεσμεύσεις του υπουργού. Γι αυτό και θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες η μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ενώ και την Τρίτη 27 του μηνός τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά. Που δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές;

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς που ξεκίνησε στις 7 το βράδυ και κράτησε έως τις 9, δεσμεύτηκε μόνο για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρέη του μηνός Αυγούστου (υπόλοιπο 65%) ενώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο. 

Ωστόσο για το θέμα του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) 5% από τις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Υγείας δεν έκανε πίσω.

Ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα που οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα αλλά και να κάνουν τη 48ωρη απεργία. 

Εξαιτίας της άρσης της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς θα πρέπει να αγοράζουν τα φάρμακά τους με δικά τους χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν τα ποσά από τον Οργανισμό. 
Οι φαρμακοποιοί που βγήκαν δυσαρεστημένοι από τη συνάντηση επεσήμαναν ότι ουσιαστικά δε λύθηκε κανένα από τα προβλήματά τους αφού είναι σε εκκρεμότητα μεταξύ άλλων οι παλαιές οφειλές.
Πάντως μόλις πριν λίγο καιρό που είχαν προβεί σε ανάλογες κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν καθημερινή. Στριμώχνονταν σε ατελείωτες ουρές σε φαρμακεία που διάθεταν φάρμακα με πίστωση εκτός Αθήνας, με συνέπεια όμως να δημιουργηθεί μεγάλη ανισορροπία στην αγορά φαρμάκου. 
Το πρόβλημα ενισχύεται για τους ασφαλισμένους εξαιτίας και των δεκάδων ελλείψεων φαρμάκων που υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων. 

Το πρωί στις 11 οι φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ ενώ αντίστοιχη κινητοποιήση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. 
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 1/12/2012 θα γίνει Γενική Συνέλευση του κλάδου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου