Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Πατριωτικό καθήκον η συμμετοχή στην επαναγορά χρέους»

Χαρακτηρίζοντας «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο (εθελοντικό) πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 30 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε, παράλληλα, ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup «το μέλλον είναι καλύτερο, δίνει την ευκαιρία να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης, αλλά δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς». 

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», είπε εμφατικά σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψηφίστηκαν, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να υπάρξει πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με έμφαση στις «ίσες ευκαιρίες για όλους» (σε υγεία, παιδεία και σε κοινωνική πολιτική σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη).

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων, αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ (34,4 δις. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013) και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας και ο παριστάμενος νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα μείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων), και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

«Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καθώς η συμμετοχή θα είναι εθελοντική, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση (κούρεμα) του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από τον Γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Μοσχοβισί, να αποσταλεί εκ νέου η «λίστα Λαγκάρντ» στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ζήτημα χρόνου.

EXPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου