Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κορυφώνεται η αγωνία ενόψει Eurogroup: Συμφωνήθηκε «βάση διαπραγμάτευσης» με ΔΝΤ

Σε μια «βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ», η οποία περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, παραχώρηση τμήματος των κερδών και επαναγορά χρέους, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 90 λεπτών, που ολοκληρώθηκε στις 8.00 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, προσκείμενη στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, η πηγή ανέφερε ότι οι 17 υπουργοί συμφώνησαν σήμερα να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου μνημονίου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο.

Επίσης, συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.

Κεκτημένο της τηλεδιάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει, «εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικά ζητήματα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με την μείωση των επιτοκίων, την επαναγορά χρέους και την παραίτηση των κρατών μελών από κέρδη μέσω της ΕΚΤ να αποτελούν τις πιο βασικές από τις παραμέτρους που απομειώνουν το ελληνικό χρέος.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωnε συγκρατημένα αισιόδοξο λέγοντας ότι δεν ήταν κοντά η συμφωνία τότε θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για την χώρα μας ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Η ελληνική πλευρά ανέμενε από την σημερινή τηλεδιάσκεψη να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ επιδιώξεων του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Το Ταμείο δείχνει πως πιέζει για οριστική λύση στο ζήτημα με δραστική μείωση των επιτοκίων, χορήγηση περιόδου χάριτος σε τόκους και τοκοχρεωλύσια, μεταφορά χρέους από την ΕΚΤ στα κράτη και με πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Eθνους και του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, στο επίκεντρο των συζητήσεων και της αντίθεσης βρίσκεται πλέον η πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ για την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, με τους Ευρωπαίους όμως να θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Φαίνεται πάντως ότι στους κόλπους της Ευρωζώνης επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν όλοι οι τρόποι για να επιτευχθεί συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από αυτόν του κουρέματος της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας.

ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου