Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στα ύψη η ζήτηση βρεφικού γάλακτος και σκευασμάτων για χρόνιες παθήσεις στα φαρμακεία



Μία σειρά από μέτρα ελέγχου της ζήτησης έχουν στο τραπέζι οι αρμόδιοι φορείς, την ώρα που χρονίως πάσχοντες και νέοι γονείς συρρέουν στα φαρμακεία για φάρμακα και βρεφικά γάλατα.

IATRONET

Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, όπως υπέρταση και διαβήτης, παρατηρείται από το περασμένο Σάββατο στα φαρμακεία της χώρας.

Ασθενείς και νέοι γονείς επιδιώκουν να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες των εν λόγω προϊόντων, προκειμένου να είναι καλυμμένοι όσο το δυνατό περισσότερες μέρες, εξαιτίας του περιορισμού κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital control).

Ορισμένοι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης έως και 25%, η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί, καθώς οι φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από όσες διέθεταν την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν, δε, άλλες, οι οποίες ζητούν από τους φαρμακοποιούς μετρητά ή ταχεία εξόφληση των παραγγελιών (επιταγή “επ΄ αυτοκινήτω”).

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κάνουν λόγο για ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Διαβεβαιώσεις δίνει και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά υπήρξε περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας, η οποία έπαψε να παραδίδει φάρμακα την εβδομάδα που διανύουμε.

Μέτρα

Για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση, υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχωρούν σε μία σειρά μέτρων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αναστολή χορήγησης τρίμηνων ή εξάμηνων συνταγών και η εκτέλεση συνταγών αυστηρά με δραστική ουσία.

Αυτό σημαίνει πως ο φαρμακοποιός θα δίνει στον ασφαλισμένο όποιο γενόσημο σκεύασμα διαθέτει και δεν θα αναζητεί (στην περίπτωση που δεν διαθέτει) το συγκεκριμένο που αναφέρεται στη συνταγή.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του να χορηγούν συνταγές με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση ό,τι ζητούν οι ασφαλισμένοι.

Αποθέματα

Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή να γίνεται συστηματική παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να ελέγχονται τα τρίμηνα αποθέματα ασφαλείας, που είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητεί από τα μέλη του να διευκολύνουν όσο το δυνατό περισσότερο τους ασφαλισμένους.

Τα αποθέματα που διαθέτει κάθε φαρμακείο μπορούν να καλύψουν από δύο έως δέκα μέρες, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου