Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Αντιφατική η νέα πολιτική στο φάρμακο


Η κυβέρνηση «πάει για μαλλί, αλλά θα βγει κουρεμένη» με τα νέα μέτρα για το φάρμακο. Η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων σε συνδυασμό με το νέο σύστημα έκπτωσης (rebate όγκου) όχι μόνο δεν θα συμβάλει στον έλεγχο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της! Και άρα νέα μέτρα…

Θυμίζω ότι ο Π. Κουρουμπλής πρόσφατα εξήγγειλε ότι θα εφαρμοστεί ένα νέο rebate ανάλογα με τον όγκο των φαρμάκων, που καταναλώνονται. Μάλιστα, είπε ότι το μέτρο θα επιφέρει περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ.

Δεν ξέρω πού βασίζονται οι υπολογισμοί αυτοί. Ουδέποτε τεκμηριώθηκαν. Πολύ φοβάμαι ότι αν πετύχουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την προώθηση των γενοσήμων, τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε εξοικονόμηση, αλλά τουναντίον θα εκτοξευτεί το κόστος φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ!

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία κατηγορία φαρμάκων, στην οποία έχουμε ένα πρωτότυπο φάρμακο με τιμή 10 ευρώ και αρκετά γενόσημα με τιμή 7 ευρώ. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η ασφαλιστική τιμή είναι 8 ευρώ.

Το παρανοϊκό του συστήματος που ίσχυε μέχρι πρότινος είναι ότι τον ΕΟΠΥΥ τον συνέφερε η συνταγογράφηση και χορήγηση του πρωτότυπου! Μην ξεχνάμε ότι το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ είναι ανεξάρτητο αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο (στο παράδειγμά μας είναι 8 ευρώ).

Μέχρι πρότινος, το rebate ήταν πολλαπλό. Υπήρχε ένα γενικό 9% για κάθε φάρμακο, υπήρχε ένα έξτρα rebate όγκου για αρκετά φάρμακα μεταξύ 2-8% και ένα 5% επιπλέον rebate για τα νέα φάρμακα.

Στο παράδειγμά μας, λοιπόν: Αν ο ασθενής έπαιρνε το πρωτότυπο, τότε το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ήταν 8 ευρώ μείον 0,9 (rebate 9%), δηλαδή, 7,1 ευρώ. Αν έπαιρνε γενόσημο, τότε θα ήταν 8 ευρώ μείον 0,72 (rebate 9%) ήτοι 7,28 ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι για κάθε γενόσημο ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονταν με επιπλέον 0,18 ευρώ!

Μάλιστα, και οι φαρμακοποιοί είχαν κίνητρο να χορηγούν το πρωτότυπο και όχι τα γενόσημα, εφόσον εισέπρατταν την υψηλότερη συμμετοχή από τον ασθενή, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους! Και όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2012-2014 ήταν η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων!

Ας αφήσουμε όμως τα λάθη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ας έλθουμε στο λάθος, που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν πετύχει η πολιτική της όσον αφορά στα γενόσημα και άρα στο παράδειγμά μας μειωθεί ο όγκος κατανάλωσης του ακριβότερου πρωτότυπου, τότε προφανώς το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ θα αυξηθεί!

Θυμίζω ξανά ότι στο παράδειγμά μας είτε χορηγηθεί γενόσημο είτε πρωτότυπο, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται με την ασφαλιστική τιμή, δηλαδή, 8 ευρώ. Όμως, αν αυξηθεί ο όγκος των γενοσήμων είναι προφανές ότι θα μειωθεί το ποσό της έκπτωσης από το πρωτότυπο, εφόσον αυτό υπολογίζεται με βάση τον όγκο…

Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία των γενοσήμων και πολύ φοβάμαι νέα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν αρχίσει πάλι να ξεφεύγουν. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουμε υπερβαση άνω των 300 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει νέα μέτρα και δεν αποκλείεται και αναβολή της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου