Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΕΕΜΥΥ: Τυχάρπαστες τοποθετήσεις στα νοσοκομεία και δικαστικές αποζημιώσεις

Τη δυνατότητα σε "τυχάρπαστα πρόσωπα" με "αστεία προσόντα" να καταλαμβάνουν θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία, προβλέπει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), Γιώργος Ι. Στάθης.

Μεταχρονολογημένες αποζημιώσεις και δυνατότητα σε "τυχάρπαστα πρόσωπα" με "αστεία προσόντα" να καταλαμβάνουν θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία, προβλέπει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Γιώργος Ι. Στάθης, με αφορμή την τροπολογία Κουρουμπλή για την παύση των διοικητών των νοσοκομείων.

IATRONET

Ο κ. Στάθης σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΜΥΥ, σημείωσε ότι "προ τριμήνου, η ΕΕΜΥΥ υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μία επεξεργασμένη πρόταση, με την οποία:

α) Εισηγήθηκε την έγκυρη αξιολόγηση όλων των υπηρετούντων και την απομάκρυνση των πλείστων ακατάλληλων Διοικητών, με νόμιμη διαδικασία και χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου με δυσβάστακτες αποζημιώσεις. Δεν υπήρχε καμία υποχρέωση αντικατάστασής τους, από τους «επιλαχόντες» μιας παράνομης αλφαβητικής λίστας, που είχε συντάξει μια Επιτροπή παράνομης σύνθεσης, επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων.
β) Διατύπωσε πλήρη και σαφή νομοθετική ρύθμιση μιας διαδικασίας αδιάβλητης αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και επιλογής των αντικειμενικά επικρατέστερων εξειδικευμένων επαγγελματιών, ώστε να διοικηθούν επιτέλους τα νοσοκομεία με επιστημονικές αρχές και μεθόδους".
Επιπτώσεις

Εντούτοις με την τροπολογία που κατατέθηκε, ο κ. Στάθης παρατηρεί τα εξής:

1. Απολύονται με αντισυνταγματικό τρόπο οι υπηρετούντες Διοικητές και φυσικά θα λάβουν παχυλές αποζημιώσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Απλά, όταν τελεσιδικήσουν οι αγωγές νομικών γραφείων, όπως αυτά των κ.κ. Μητρόπουλου, Κατρούγκαλου κ.λπ., θα κληθεί να εκταμιεύσει τα «σπασμένα» μια επόμενη πολιτική ηγεσία.

2. Καταργείται η προκήρυξη των θέσεων, όπως επίσης κάθε διαδικασία κρίσης και επιλογής, και παγιοποιούνται τα ασαφή, ανεπαρκή και αστεία «προσόντα», που επέτρεπαν και επιτρέπουν τον διορισμό άσχετων και τυχάρπαστων προσώπων. Υπέρτατος, μοναδικός και ανεξέλεγκτος Κριτής, αναγορεύεται προσωπικά ο κ. Υπουργός, που μπορεί να διορίζει ακόμη και τον κηπουρό του, αρκεί αυτός να έχει πτυχίο ανθοκομίας (κυριολεκτικά).

3. Κάποτε η θητεία των Διοικητών ήταν πενταετής, αργότερα έγινε τριετής και τώρα γίνεται διετής. Δεν θα υπογράφουν συμβάσεις αποδοτικότητας και μπορούν να εκδιώκονται οποτεδήποτε, χωρίς αποζημίωση! Είναι προφανές ότι, το Υπουργείο προσβλέπει σε ό,τι …χειρότερο κυκλοφορεί στην αγορά, αναζητώντας ένα ολιγόμηνο, άπραγο βόλεμα.

4. Η ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει, επισήμως και εγγράφως, ότι χρειάζεται …δύο(2) χρόνια (!), για «να επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων Διοικητών». Η αλήθεια είναι ότι, το είχε έτοιμο στα χέρια της και, αν ήθελε να κάνει τροποποιήσεις, επαρκούσαν δύο μέρες».

Και καταλήγει, λέγοντας ότι "δυστυχώς, δέκα χρόνια μετά την περιβόητη «επανίδρυση του Κράτους» στα νοσοκομεία, από τον κ. Ν. Κακλαμάνη, η σημερινή ηγεσία της Υγείας θεσμοθετεί εκ νέου την απροκάλυπτη, κομματική και αναξιοκρατική εκμετάλλευση των θέσεων νοσοκομειακών Διοικητών. Αναμένεται και πάλι ο διορισμός κάποιων άεργων μελών της κομματικής νεολαίας, κυρίως όμως αρκετών συνδικαλιστών ιατρών ΕΣΥ, οι οποίοι, στερούμενοι του λεγόμενου επαγγελματικού goodwill, θα επιλεγούν να ετεροαπασχοληθούν, με το αζημίωτο βέβαια…

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι, υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες, η κακοδιοίκηση δεν οδηγεί απλά στην περαιτέρω υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, αλλά στην ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους.
Κρίμα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου