Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Δελτίο τύπου ΙΣ ΡόδουΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
Medical Association of Rhodes
Ρόδος 26 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετατόπιση ευθύνης και δημιουργική ασάφεια από την 2η Υ.ΠΕ για τις εφημερίες των ιατρών στα νησιά.

Με το υπ΄ αριθμό πρωτ. 22621/90-16/6/2015 έγγραφο, η 2η Υ.ΠΕ υποχρέωνε τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών. Αντιδράσαμε άμεσα και υιοθέτησαν τα αιτήματα μας τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας. 

Χτες διανεμήθηκε κι άλλο έγγραφο (αρ. πρωτ. 23676/101-24-06-2015) από τον Πρόεδρο της 2ης Υ.ΠΕ όπου επικαλείται ότι εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού κατόπιν συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Για τον λόγο αυτό καλεί τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας να τροποποιήσουν μερικώς τα προγράμματα εφημεριών μόνο για τον μήνα Ιούλιο, καλώντας τους, να λάβουν υπόψη τους την ασφαλή εφημέρευση και τη χρηστή οικονομική διαχείριση. 

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συγχαίρουμε την καθυστερημένη αλλά ωστόσο ανεπαρκή απόφαση του Προέδρου της 2ης Υ.ΠΕ. και επισημαίνουμε τα κάτωθι:

1. Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός πως οι περικοπές αυτές είναι μόνο στα νησιά του Αιγαίου ενώ σε καμιά άλλη από τις 7 Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας δεν έχουν εξαγγελθεί αντίστοιχες περικοπές. 

2. Οι Ιατροί των Κέντρων Υγείας & Περιφερειακών Ιατρείων εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι τις δεδουλευμένες εφημερίες όλου του έτους 2015. Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένα πλάνο για τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής.

3. Μετά το δεύτερο έγγραφο η ευθύνη μετατοπίζεται στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας ενώ θα έπρεπε ο Πρόεδρος της 2ης Υ.ΠΕ να αποσύρει το αρχικό έγγραφο.

4. Καλούμε την 2η Υ.ΠΕ να ενημερώσει το ευρύ κοινό των νησιών μας (ή έστω τους αρμόδιους φορείς) για το συνολικό κόστος των εφημεριών και το μέγεθος των περικοπών που θέλουν να πετύχουν.

Μετά τις νέες εξελίξεις ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου λαμβάνει πρωτοβουλίες και συγκαλεί σήμερα εκτάκτως σύσκεψη στην στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου με όλους τους Γενικούς Ιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας της Ρόδου.

Αύριο αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Ι.Σ. Ρόδου θα επισκεφθεί το Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου, όπου θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους συναδέλφους που υπηρετούν στη Νότια Ρόδο και τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων της ευρύτερης περιοχής για τη λειτουργία του Ιατρείου στο Γεννάδι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους του τόπου σε άμεση συνεννόηση για τα σοβαρά ζητήματα της υγείας. Η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας είναι πρωτεύον ζήτημα για όλους, τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους επισκέπτες (νόμιμους και μη). 

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς    Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου