Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές προς τους φαρμακοποιούςΑπαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία» και «για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση αυτή αποδίδει 160 εκατομμύρια ευρώ».

ΝΑFTEMPORIKI

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς για τις οφειλές του Μαρτίου, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είπε ότι από τις διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοβιομήχανους το Δημόσιο κέρδισε 160 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ετοιμάζεται διάταξη για τα λεγόμενα «στερείται» φάρμακα, καθώς σήμερα ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς αναγκαζόμενοι να αναζητούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία» και «για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση αυτή αποδίδει 160 εκατομμύρια ευρώ».

«Αλλάξαμε το μοντέλο rebate και το κάναμε rebate όγκου», είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι πως «για πρώτη φορά πληρώνουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, γιατί αυτές έχουν τον πολύ τζίρο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ενενήντα οκτώ φάρμακα έχουν το 70% της δαπάνης».

Επεσήμανε ακόμη ο Υπουργός πως οι πολυεθνικές του φαρμάκου έβγαλαν τα τελευταία 10 χρόνια 40 με 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και συνεχίζουν «να διατηρούν ένα καθεστώς φορολογικού παραδείσου», αλλά για το θέμα αυτό θα γίνει συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατηγόρησε τέλος τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επέτρεψαν στις πολυεθνικές να πωλούν απευθείας στα φαρμακεία, και όχι στις φαρμακαποθήκες ή στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καρπώνονται το 4,5% του χονδρεμπορικού κέρδους.

Η κυβέρνηση πέρασε διάταξη ότι εφόσον πωλούνται φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στα φαρμακεία, χωρίς να διέρχονται διαμέσου των φαρμακαποθηκών, το χονδρεμπορικό κέρδος θα πηγαίνει πλέον στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου