Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Χωρίς ρευστό μένουν τα ασφαλιστικά ταμεία - Απώλειες ενός δισ. από τη μη είσπραξη εισφορών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  -  ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο του μηνός Μαΐου, «χάνει» το ΙΚΑ αύριο (τελευταία προθεσμία για τις πληρωμές) λόγω των... κλειστών τραπεζών, ενώ χωρίς τα έσοδα που υπολόγιζαν κινδυνεύουν να μείνουν, για τον ίδιο λόγο, και τα άλλα Ταμεία!

«Δεν μπήκε ούτε... ευρώ λόγω της αναγκαστικής τραπεζικής αργίας και το ίδιο αναμένεται να συμβεί έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», αποκαλύπτουν στην «Ημερησία» κορυφαία στελέχη των Ταμείων δηλώνοντας την αγωνία τους για την εξέλιξη των εισπράξεων από τις οποίες εξαρτώνται οι... πληρωμές συντάξεων, παροχών ασθενείας καθώς και η επιστροφή δανείων (το ΙΚΑ θα εξοφλούσε στις αρχές Ιουλίου δάνεια 360 εκατ. ευρώ που έλαβε για να πληρώσει τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου). Στελέχη της αγοράς προεξοφλούν ότι προβλήματα θα προκύψουν και στις πληρωμές μισθών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.

Χωρίς ΕΚΑΣ 

Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ δεν κατέβαλε μαζί με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου το ΕΚΑΣ σε περίπου 90.000 νέους δικαιούχους, ενώ επικαλέστηκε πρόβλημα (εξ αιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) στην πίστωση των λογαριασμών των συνταξιούχων του ΤΑΠ ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε «δεν θα καταβάλει τις συντάξεις στις 30 Ιουνίου όπως θα γινόταν κανονικά και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την ημερομηνία πληρωμής».

Σε δόσεις των 60 ευρώ την ημέρα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ 

Η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε ότι οι λογαριασμοί των δικαιούχων του ΟΑΕΔ θα συνεχίσουν να πιστώνονται κανονικά, κατά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, όπως συμβαίνει επί σειρά ετών. Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράττουν μέσω των ΑΤΜs 60 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΟΑΕΔ, οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Οργανισμού θα πιστωθούν ως εξής:

από την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015 οι λογαριασμοί των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας,

από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 τα επιδόματα αφερεγγυότητας, επιδόματα ΕΤΑΠ ? ΜΜΕ, τα φοιτητικά βοηθήματα, οι πληρωμές των ΕΠΑΣ, τα ειδικά βοηθήματα βιομηχανίας ζάχαρης και

από την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 τα επιδόματα και οι παροχές ανεργίας, τα επιδόματα επίσχεσης, τα βοηθήματα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, οι σπουδαστικές άδειες και τα συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου