Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ποιες παραχωρήσεις προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν – Ποια μέτρα διατηρούνται στην πρότασηnaftemporiki.gr

Με μια ουσιαστική αλλαγή, την αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων όχι στο 23% όπως απαιτούσε αρχικά αλλά στο 13%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει η ίδια το κείμενο των προτάσεών της στη δημοσιότητα.

Η δημοσίευση, συνοδεύεται από εκτενή ανακοίνωση στην οποία γίνεται περιγραφή των γεγονότων από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει λόγο στην ανακοίνωση για δυνατότητα επίτευξης «συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup όχι μόνο για τα μέτρα προς κοινή συμφωνία αλλά και θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, υπάρχει αναφορά σε αναπτυξιακό πακέτο «για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025».

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων, το κείμενο περιλαμβάνει:

Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά)

Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα), διατήρηση του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% αό 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου