Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα – Προστατευτείτε από τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Οι ειδικοί συνιστούν την έγκαιρη χορήγηση αντι - ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

IATRONET.GR

Δύο άνθρωποι με σοβαρή νόσηση από την εποχική γρίπη έχουν ήδη νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας ελληνικών νοσοκομείων έως τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα ηλικίας 48 και 52 ετών, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συνιστάται αντιγριπικός εμβολιασμός.

Στους ασθενείς απομονώθηκαν εργαστηριακά στελέχη ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), ο οποίος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρούνται αυξομειώσεις στον αριθμό των ατόμων που καταφεύγουν στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (γριπώδης συνδρομή).

Μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, στα εργαστήρια των Κέντρων Αναφοράς γρίπης είχαν ελεγχθεί 19 “ύποπτα” κλινικά δείγματα, από τα οποία μόνον το ένα ήταν θετικό για γρίπη τύπου Α (Η1Ν1)pdm09.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλοκές

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Ορισμένοι, ωστόσο, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Κύμα

Το επιδημικό κύμα της γρίπης καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Σε αυτό το διάστημα, κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης, όπως Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β.

Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι - ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές.

Αυτό πρέπει να γίνεται, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου