Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΦΣΘ: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού!

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Τις άμεσα επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων (και μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) καταγγέλλει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΦΣΘ έχει ως εξής:

"Μεγάλες αυξήσεις σε πολλά φάρμακα φέρνει η καινούργια χρονιά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του κ. Ξάνθου που υπογράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με την ΥΑ αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης και απελευθερώνεται από 1-1-2016 η τιμή των ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενων ΦΑρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση στις τιμές τους. Συγκεκριμένα, κάθε καινούργιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής που θα κυκλοφορεί στη χώρα μας, δε θα πάρει τιμή σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πάρει τιμή όμοια με αυτή που έχει στα υπόλοιπα κράτη που κυκλοφορεί. 
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις σε αυτά τα φάρμακα. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής ΔΕΝ αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά αλλά πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους «ασφαλισμένους», εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση στην τσέπη μας. Δυστυχώς, ενώ η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ προορίζονταν για το 2017, με την ΥΑ του Υπουργού κ. Ξάνθου θα εφαρμοστεί 12 μήνες νωρίτερα και έτσι με την καινούργια χρονιά θα γνωρίσουμε τις τιμές των φαρμάκων όπως κυκλοφορούν στην Ευρώπη και θα αναγκαστούμε να τα πληρώνουμε με τους μισθούς και τις συντάξεις της Ελλάδας των μνημονίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου