Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο HealthReport.gr !

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Τι λέει για γιατρούς, κουρέματα, συμβάσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://www.healthreport.gr/

Όλα τα σχέδιά του για τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας ξεδιπλώνει στην πρώτη του συνέντευξη ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.

Μιλώντας αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο 40αρης νέος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει τι θα κάνει με τις νέες συμβάσεις των γιατρών, τι θα γίνει με τα χρήματα όλων των παρόχων, ενώ δε διστάζει να πει και για τιςδιαβεβαιώσεις που έλαβε από την κυβέρνηση πριν πάρει το τιμόνι του μεγαλύτερου οργανισμού υγείας της χώρας.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο HealthReport.gr ο Σωτήρης Μπερσίμης αναφέρει εκτός των άλλων ότι θα επιδιώξει μέσα σε τρεις μήνες να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα είναι υπό νέους όρους.

Δεν παραλείπει ταυτόχρονα να αναφερθεί στο πρόσφατο κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων , στο τι θα κάνει με τα φάρμακα και τις δαπάνες, αλλά και ποιες είναι οι πρώτες δυσκολίες που συνάντησε όταν πέρασε την πύλη του ΕΟΠΥΥ.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης στην πολύωρη συνομιλία του με το HealthReport.gr, ερωτάται επίσης τόσο για την φημολογούμενη σχέση του με τον πρωθυπουργόΑλέξη Τσίπρα, όσο και γιατί ανέλαβε τον πιο χρεωμένο οργανισμό της χώρας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξή του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη στο HealthReport.gr:

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναστάτωση στην αγορά υγείας με αφορμή τις μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Αν όντως κλείσουν διαγνωστικά εργαστήρια, όπως λένε οι γιατροί, τι θα κάνετε σ αυτήν την περίπτωση, καθότι έχετε ευθύνη ως άμεσος φορέας;

Ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει πραγματικά ότι καλύτερο υπάρχει προκειμένου να υποστηρίξει και να αποτρέψει κάθε αρνητικό ενδεχόμενο. Αναλυτικά σχέδια για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον. Επειδή δεν είναι μόνο θέμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του υπουργείου Υγείας θα υπάρξει σχετική ενημέρωση

Φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση που κατέληξε στο 43% κούρεμα, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Που οφείλεται αυτή η κακή κατάληξη κατά την άποψή σας;

Δεν ήμουν μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης από την αρχή, επομένως δεν μπορώ να εξηγήσω τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα.

Πάντως δε συμφωνείτε κι εσείς με αυτό το κούρεμα υποθέτω;

Κανείς δε θα ήταν ευχαριστημένος με κάτι τέτοιο.

Εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγε καλά επειδή το υπουργείο υγείας δε μιλά απ ευθείας με την τρόικα και μιλά μέσω του οικονομικού επιτελείου;

Είναι δεδομένο, όπως ανέφερε και το υπουργείο υγείας, ότι τα πάντα ήταν απόρροια της πίεσης προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Τώρα σε αυτό δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι. Δεν έχω τέτοια εκτίμηση. Άλλωστε είμαι πολύ νέος σε αυτή τη διαδικασία για να έχω εικόνα.

Εσείς με την τρόικα μιλάτε δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο νούμερο ένα διαχειριστής των οικονομικών της Υγείας;

Συγνώμη είναι στο στόχαστρο της τρόικας ο ΕΟΠΥΥ; Σύμφωνα με τα μέλη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ ο οργανισμός έχει μια εξαιρετική αντιμετώπιση από την τρόικα. Δηλαδή υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία. Σύμφωνα πάντα με όσα μου έχουν πει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση περνώντας ο χρόνος θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να συζητήσουμε γι αυτό.

Δηλαδή συγγνώμη θεωρείτε ότι δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ στο στόχαστρο της τρόικας που κάθε τόσο κουρεύουν τις δαπάνες του;

Ο ΕΟΠΥΥ είναι μέρος ενός συστήματος που λέγεται Υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο κάνουν πραγματικά ότι μπορούν για να προστατέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τους ασφαλισμένους. Το αγαθό της υγείας.

Πότε θα αποπληρωθούν οι πάροχοι; Θέλω ακριβή χρονοδιαγράμματα

Μόλις έχουμε πλάνο θα το ανακοινώσουμε κιόλας. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σε μια φάση κατά την οποία ενημερώνομαι πραγματικά με μεγάλο ρυθμό. Ύστερα από την ενημέρωση θα καθορισθεί πλήρες στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα κοινοποιηθεί σε όλους. Το οποίο θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Τι αναφέρει για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ

Επειδή είναι πολλοί γιατροί απλήρωτοι λόγω της μη παράτασης των συμβάσεων και περιμένουν το ΦΕΚ ή την ΠΝΠ, αυτό το θέμα πως θα ρυθμιστεί;

Όπως ανέφερα σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, αυτό το θέμα εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι θα γίνει η απαραίτητη νομική διαδικασία , εμείς είμαστε έτοιμοι να τους καταβάλουμε και έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες να τους πληρώσουμε δύο μήνες

Αυτό θα γίνει δηλαδή άμεσα; Μέσα σε πόσες μέρες; Γιατί οι άνθρωποι περιμένουν καιρό τα χρήματά τους.

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Θα γίνει πάντως άμεσα με το που θα γίνει η διαδικασία . Εγώ μπορώ να απαντήσω οτιδήποτε το οποίο πραγματικά είναι στον άμεσο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που είναι λίγο πιο πολύπλοκες και απαιτούν τη συμμετοχή του υπουργείου. Έχουν να κάνουν με τη γενικότερη κατάσταση. Δε χρειάζεται καν να πιέσω. Όλοι θέλουν να καταβληθούν τα χρήματα στους γιατρούς. Τόσο οι υπουργοί όσο και ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι πάντες

Είναι κι άλλα όμως χρέη που έχει ο ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των παρόχων. Αναλάβατε άλλωστε ένα χρεωμένο οργανισμό. Για παράδειγμα οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν να εισπράξουν από τον Οργανισμό από το 2014. Αυτοί πότε θα πληρωθούν; Είναι στις πρώτες προτεραιότητες όπως είχε πει ο τέως πρόεδρος;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι έχει πει ο πρώην πρόεδρος. Αλλά σε κάθε περίπτωση με το που θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα θα είναι μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, θα ανακοινωθεί και αυτό.

Να βάλουμε ένα πλαίσιο; Θα είναι σε έναν μήνα σε δύο μήνες; Πότε;

Θα υπάρξει ενημέρωση γι αυτό και η ενημέρωση θα είναι άμεση.

Αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους;

Η διάθεση η δική μου είναι τα πάντα να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και προγραμματισμό. Θα υπάρχει προγραμματισμός και βάση αυτού και εφόσον είναι εφικτός κάθε φορά, με αυτόν θα κινούμαστε. Αλλά θέλουμε να υπάρχει ομαλοποίηση των πάντων. Είτε είναι δημόσιο είτε είναι ιδιωτικό. Μέσα σε ένα πλαίσιο κρίσης βέβαια. Ομαλοποίηση όχι μόνο πληρωμών αλλά των πάντων.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις των γιατρών

Στις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς. Τι μοντέλο συνεργασίας θα προτείνετε;

Την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με όλα τα άλλα θα ανακοινώσουμε και αυτό. Αλλά γενικά η σκέψη μας είναι να εισάγουμε πάρα πολλούς νέους γιατρούς. Η επιθυμία μας είναι οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν σε αυτήν τη χώρα και να προσφέρουν στην χώρα και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Θα προσπαθήσω πραγματικά να δώσω βήμα στους νέους. Η αγωνία μου και η εμπλοκή μου είναι οι άνθρωποι οι νέοι.

Γιατί έχω ανθρώπους κοντά μου που αντί να βλέπουν τα όνειρα τους μπροστά, βλέπουν κάτι που δεν έβλεπα εγώ στην ηλικία τους. Βλέπουν προβλήματα που θεωρούνται ανυπέρβλητα γι αυτούς. Συνεπώς η αγωνία μου είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν είναι. Στόχος μας πάντως είναι και επιθυμία μου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους γιατρούς και να έχουμε νέες συμβάσεις.

Το θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές για κλίνες εντατικής, συγκεκριμένες επεμβάσεις αλλά και για δωρεάν ακτινοθεραπείες, που βρίσκεται; Τι έγιναν αυτές οι συμβάσεις οι οποίες ήταν έτοιμες σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο;

Δεν έχω ενημέρωση ακριβή γι αυτό και θα ενημερωθείτε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο. Είμαι μόλις λίγες ημέρες στο τιμόνι του μεγαλύτερου οργανισμού Υγείας της χώρας και η ενημέρωση είναι συνεχής από το πρωί έως το βράδυ. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να έχεις μια πλήρη εικόνα και να αποτυπώσεις αυτήν την εικόνα και να την κάνεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ναι αλλά πρόεδρε είχατε αρκετό διάστημα στην αναμονή μέχρι να αναλάβετε τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είχατε ενημερωθεί σε αυτό το διάστημα για το τι συμβαίνει;

Ο όρος αναμονή αφορά σε έναν άνθρωπο που δεν έχει εργασία που δεν έχει κάτι άλλο και έχει απόλυτο χρόνο να ασχοληθεί με αυτό που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Εγώ όντας στο πανεπιστήμιο, τον Αύγουστο διοργάνωσα για παράδειγμα ένα παγκόσμιο συνέδριο, είχα τους φοιτητές μου τόσο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όσο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είχα την έρευνα μου και όλα αυτά ήταν η προτεραιότητα μου έως την ημέρα που θα υπήρχε η ανάληψη των καθηκόντων μου στον οργανισμό.

Από τη μέρα που ουσιαστικά το όνομά μου κι εγώ πέρασα από τη Βουλή λάμβανα συνεχώς πληροφόρηση η οποία όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι αυτή η πληροφόρηση όταν είσαι εντός του οργανισμού. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι ψυχή και σώμα μέσα στον οργανισμό και πλέον η προτεραιότητα μου είναι αυτός και γι αυτόν θα παλέψω.

Τι λέει ο Σ.Μπερσίμης για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Υπάρχει μια πληροφορία κ.Πρόεδρε η οποία αντιλαμβάνεστε ότι δε διαρρέεται τυχαία αυτήν την περίοδο, ότι προκειμένου να σωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία δε θα αποδίδονται όλες οι εισφορές υπέρ Υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτού;

Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία σε καμία περίπτωση.

Δηλαδή έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση ότι θα σας στηρίξουν, ότι θα στηρίξουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ;

Υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ οικονομικά και γενικά.

Άρα περιμένετε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια στον ΕΟΠΥΥ;

Έχω πάρει διαβεβαιώσεις στήριξης και υπάρχει και στο πλάνο μία πιθανή αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, της χρηματοδότησης. Και υπάρχει και μία διάθεση ομαλοποίησης της χρηματοδότησης.

Σ αυτό θα ήθελα να πω ότι έχουν παίξει ρόλο τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και αναπληρωτής υπουργός, οι οποίοι πραγματικά προσπαθούν ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ώστε να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους ασφαλισμένους.

Εσείς έχετε πει πάντως ότι θα βρείτε και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ποιες είναι αυτές;

Θα παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αφού ουσιαστικά διαμορφώσω το κατάλληλο πλαίσιο.
Η διάθεση μου είναι να χρησιμοποιήσω τις δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ οι οποίες είναι μεγάλες και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του προσωπικού και των εργαζομένων γενικότερα του Οργανισμού, θα πετύχουμε τους στόχους.

Πρέπει να σας πω μάλιστα ότι από τις κατ ιδίαν συζητήσεις κατάλαβα πως είναι εξαιρετικοί και έχουν δυνατότητες και διάθεση να εργασθούν προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα κομμάτι του συστήματος υγείας και μπορεί και πρέπει να δώσει μία ποιότητα στις παροχές ακόμη και μέσα σε αυτό το πολύ στενό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Είναι ένα μέρος ενός συνόλου. Και το σύνολο χρειάζεται αρμονία για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Για τα φάρμακα τι σκοπεύετε να κάνετε;

Υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιηθεί κάτι αλλά θα αποτελέσει κομμάτι ενός συνολικού σχεδιασμού. Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο. Για όλα υπάρχουν σκέψεις για να βελτιωθούν τα πράγματα.

Το νέο Κανονισμό Παροχών θα τον αλλάξετε γιατί υπήρχε ένας έτοιμος από την προηγούμενη ηγεσία;

Αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις προς όφελος των ασφαλισμένων ναι θα τις κάνουμε.

Οι πρώτες δυσκολίες που βρήκατε στον ΕΟΠΥΥ ποιες ήταν;

Τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά και κάνουμε όλες τις απαραίτητες δράσεις εγώ και οι συνεργάτες μου προκειμένου να δημιουργήσουμε σε συνέργεια με τους εργαζόμενους τις καλύτερες δυνατές προτάσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργία.
Είδα πολλά πράγματα που θα ήθελα να τα βελτιώσω.

Όπως;

Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται να υπάρχουν διαδικασίες και αυτοματισμοί κάθε φορά που υπάρχει κι ένα θέμα να μην αναζητούμε εκείνη την ώρα τη λύση του, να υπάρχει δηλαδή ένας προγραμματισμός και αυτοματισμοί στην αντίδραση. Αυτό που θέλω να κάνω για τον οργανισμό είναι να γίνουν οι διαδικασίες πιο συγκεκριμένες.

Υπήρχαν αρκετοί βαθμοί ελευθερίας – είναι μια τεχνική έννοια– οι οποίοι πραγματικά πρέπει να αλλάξουν. Για να εξηγήσω: όταν έχεις μια διαδικασία ξέρεις ότι τα βήματα είναι πέντε και έχεις συγκεκριμένα πράγματα να κάνεις. Μ αρέσει για παράδειγμα τα έγγραφα όταν έρχονται σε μένα προς υπογραφή να έχουν προηγουμένως την υπογραφή με βάση την ιεραρχία που είναι από κάτω.
Εγώ είμαι λίγο πιο αυστηρός στις διαδικασίες.

«Γιατί ανέλαβα τον ΕΟΠΥΥ»!

Για να αλλάξω θέμα, σχολιάστηκε δεόντως το γεγονός ότι ένας νέος επιστήμονας, επιτυχημένος κατά γενική ομολογία, πήρε ένα τέτοιο ρίσκο και ανέλαβε έναν καταχρεωμένο οργανισμό στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας. Και το ερώτημα όλων είναι γιατί;

Καταρχήν δεν είναι μια απάντηση που μπορεί να δοθεί μονολεκτικά. Η διάθεσή μου είναι να προσφέρω και θα το πω πολλές φορές ότι η διάθεσή μου είναι να προσφέρω στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές.

Ναι αλλά δεν το κάνει κανείς εύκολα να αφήσει μια επιτυχημένη καριέρα…

Δεν την αφήνω καταρχήν. Δεν την άφησα.. Η ενασχόληση μου με τον οργανισμό είναι απόρροια του γεγονότος ότι θέλω να προσφέρω στους συνανθρώπους μου, και της διάθεσης που έχω ως άνθρωπος να ανιχνεύω καινούριες προκλήσεις.

Έχετε βάλει κάποιο χρονικό ορίζοντα να πετύχετε στον ΕΟΠΥΥ; Έχετε πει δηλαδή αν δεν πετύχετε μέχρι κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα αποχωρήσετε;

Είναι νωρίς ακόμη. Θα γίνει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα χωριστεί σε δύο επίπεδα. Σε κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν γρήγορα και άμεσα και σε κάποια πιο μακροχρόνια. Ο σχεδιασμός αυτός θα γίνει με βάση τις ανάγκες και την κατάσταση τη σημερινή.

Θα έχει μέσα τη διάθεση και τη σκέψη τη δικιά μου, θα έχει μέσα τη σύμπνοια και τη συνεννόηση των υπουργών και φυσικά τους εργαζόμενους αυτού του οργανισμού που θα είναι εκεί ακόμη κι όταν οι υπόλοιποι φύγουμε.
Θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πιθανής επιτυχίας θα πρέπει να αποδοθεί στους ανθρώπους αυτούς που θα συνεργαστούμε μέσα στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πετύχουμε μαζί.

Υπάρχει μια φημολογία που συζητήθηκε ιδιαιτέρως όταν πρωτοακούστηκε το όνομά σας για τον ΕΟΠΥΥ, ότι έχετε προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεδομένου ότι είστε και συνομήλικοι. Ποια είναι η αλήθεια;

Δεν απαντώ σε φημολογίες

Χρόνος μένει στη ζωή σας εκτός ΕΟΠΥΥ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έμενε και πριν.

1 σχόλιο:

  1. Αρκουσε να γραψετε.... θα κανει οτι του πει η κυβερνηση.... και οχι 5σελιδες!!Η κοροιδία παει σύννεφο και αυτό φαίνεται απο το οτι μειωθηκαν-ξεφτιλίστηκαν οι μικροβιολογικες και οχι οι ακτινολογικες που είναι και το μεγαλυτερο έξοδο για τον ΕΟΠΥΥ.!!Ντροπή σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή