Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Yπ. Υγείας σε φαρμακευτικές: Πληρώστε αλλιώς μένετε εκτός ΕΟΠΥΥ



Την πόρτα της εξόδους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο από το ΕΟΠΥΥ, όσο και από τα νοσοκομεία, σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν τις οφειλές που προκύπτουν από το μηχανισμό του claw back, δηλαδή την αναγκαστική επιστροφή της υπερβάλλουσας δαπάνης για το φάρμακο, δείχνει το υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την οποία επιβάλλεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής στις φαρμακευτικές και για τα φάρμακα που δίνονται από τα δημόσια νοσοκομεία τονίζεται πως όταν οι εταιρείες ή οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων δεν "συμμορφώνονται” με τους κανόνες για την καταβολή claw back, τότε θα διακόπτεται κάθε συμβατική σχέση που έχουν με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να τακτοποιηθούν οι οφειλές τους. 

Την ίδια ώρα, σε περίπτωση που οι εταιρείες φαρμάκου δεν καταβάλλουν τις επιστροφές του claw back και του rebate για τη χρονιά που πέρασε, τότε τα φάρμακα που διακινούν θα βγαίνουν εκτός θετικής λίστας, δηλαδή δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά την τιμή του σκευάσματος (χωρίς συμμετοχή).

Το ποσό που απαιτείται από τις επιχειρήσεις φαρμάκου για το 2014 αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές εκτιμούν πως για φέτος ο "λογαριασμός” του claw back και του rebate θα είναι ακόμη μεγαλύτερος και θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, αφού εξαιτίας του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο ήταν αδύνατο να μην σημειωθούν υπερβάσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου που λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και σε αυτή την υποχρέωση.

Εύλογη εντύπωση προκαλεί άλλωστε το γεγονός, πως ενώ το υπουργείο Υγείας απαιτεί από τις φαρμακευτικές την τακτοποίηση των οφειλών τους, την ίδια ώρα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη του Οργανισμού προς τους παρόχους έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ.

Μετά το νέο μέτρο για claw back και στα νοσοκομεία, στελέχη από το χώρο της φαρμακευτικής αγοράς σημειώνουν ότι η υπέρβαση στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό αναμένεται να είναι τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ με τα δεδομένα του 2015. Αν υπολογιστεί πως για την επόμενη τριετία ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο όριο των τελευταίων χρόνων, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι δαπάνες θα ξεφύγουν και πάλι.

Ήδη οι φαρμακευτικές ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατό να υφίσταται πλαφόν για τα νοσοκομειακά φάρμακα, όταν για τη συγκεκριμένη κατηγορία παρέχουν ούτως ή άλλως εκπτώσεις που αγγίζουν το 35%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου