Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

«Εξαφανίστηκε» η εγγύηση καταθέσεων από τα συμπεράσματα της Συνόδου

Το Βερολίνο πέτυχε να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ε.Ε. η αναφορά στο σχέδιο πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Παρέμβαση Μέρκελ στην συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες. Η κόντρα με Ιταλία και Γαλλία.

http://www.euro2day.gr/

Οι ηγέτες της ευρωζώνης ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προχωρήσουν γρήγορα στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά μετά την παρέμβαση της Γερμανίας δεν έκαναν καμία συγκεκριμένη αναφορά στο σχέδιο πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, δείχνουν πως η συγκεκριμένη αναφορά για «μια σταδιακή εισαγωγή ενός σχεδίου ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων» που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή του κειμένου έχει αφαιρεθεί.

Στην θέση της υπάρχει μια πιο γενική αναφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών για την τραπεζική ένωση. «Οι εργασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όσον αφορά την τραπεζική ένωση, για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη» σημειώνεται στην τελευταία εκδοχή των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν την Παρασκευή από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τραπεζική ένωση περιλαμβάνει ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τον SSM της ΕΚΤ, καθώς και ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης. Το μόνο κομμάτι που λείπει με βάση τα αρχικά σχέδια και την πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης καταθέσεων ως 100.000 ευρώ.

Ωστόσο η Γερμανία έχει αντιταχθεί στην δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος και επιμένει ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει πρώτα βήματα για να μειώσει τα ρίσκα προτού αναλογιστεί την αμοιβαιοποίηση της εγγύησης καταθέσεων. «Τα ρίσκα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν. Μια αμοιβαιοποίηση της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι είναι λάθος και την απορρίπτουμε» δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Κατά του σχεδίου έχει ταχθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbang, Γιενς Βάιντμαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Βερολίνο επέμεινε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά σε κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Σύνοδο της Ε.Ε. τον Οκτώβριο και το πέτυχε και σε αυτήν του Δεκεμβρίου.

«Η Γερμανία είναι αντίθετη αλλά οι υπόλοιποι είναι κατηγορηματικά υπέρ, κυρίως η Ιταλία και η Γαλλία» ανέφερε αξιωματούχους της Ε.Ε. στο Reuters. «Στην Σύνοδο η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως δεν είχε συνειδητοποιήσει πως το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων ήταν μέρος της τραπεζικής ένωσης. Όλοι οι υπόλοιποι αντέταξαν πως αυτό ήταν προφανές» πρόσθεσε.

Σαν μια παραχώρηση προς τις υπόλοιπες χώρες, τα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρουν πως οι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Οικονομικών να «εξετάσουν γρήγορα τις προτάσεις που φέρνει η Κομισιόν».

Ωστόσο το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων είναι μόνο μια από τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν. Στις υπόλοιπες προτάσεις περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός δημοσιονομικού συμβουλίου και εθνικών συμβουλίων ανταγωνιστικότητας.

Ρέντσι σε Μέρκελ: Μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ε.Ε.

«'Αγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την Ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα γράφει ότι «στη σύνοδο των Βρυξελλών δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον Ματέο Ρέντσι και στην 'Αγκελα Μέρκελ».

«Σήμερα είχαμε δυο συζητήσεις, ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται στην Ευρώπη ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται ακριβώς με αυτόν τον τρόπο: το ότι κάνει, κανείς, λογικές ερωτήσεις, δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας. Δεν πρέπει, αντιθέτως, ούτε να φανεί, κανείς, υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν», τόνισε ο Ρέντσι, μιλώντας στους Ιταλούς δημοσιογράφους.

Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η διάσταση απόψεων αφορά την Τραπεζική Ένωση, και, ειδικότερα, την ευρωπαϊκή ασφάλεια επί των καταθέσεων. Η Ιταλία επιθυμεί το όλο θέμα να κλείσει σύντομα, με τη σχετική έγκριση, ενώ το Βερολίνο φέρεται να προτιμά να επιλεγεί μια πιο αργή διαδικασία.

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ, θυμίζοντας ότι η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, έχασε θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα εν συγκρίσει με την Αμερική. Τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού στήριξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ», καταλήγει η ηλεκτρονική έκδοση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

1 σχόλιο:

  1. Με αυτούς που έχουμε μπλέξει,θα μας πετάξουν εκτός ΕΕ,και από το ευρώ,και θα μείνουμε παρέα με τα Πακιστανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή