Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«Περίεργη» σιωπή από την ΠΕΦ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων



ΑΠΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΦ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αιχμή του δόρατος την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο (20/02/2016). Εν αναμονή της προβλεπόμενης από το νόμο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέστειλε ήδη εντολή στις Διοικήσεις και τις αρμόδιες Υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ, να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους δικαιούχους.

Το γεγονός ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ανεπαρκές ποσό των 100 εκατ. ευρώ για το σύνολο των υγειονομικών αναγκών των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών, η οποία μάλιστα θα βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει στηλιτευθεί μέχρι σήμερα μόνο από ορισμένες πλευρές της ιατρικής κοινότητας, μιλώντας πάντα για τους φορείς της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο, ότι πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για τη φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και προσφύγων, ηχηρή είναι η σιωπή της διοίκησης της ΠΕΦ όλες αυτές τις ημέρες.

Στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων θα κατευθυνθεί ένα τμήμα των 100 εκατ., τη στιγμή που παλαιότερα, επί προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, το αντίστοιχο ποσό εκτιμούνταν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, το όποιο ποσό τελικά κατανεμηθεί για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, θα απορροφηθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το ανεπαρκέστατο ούτως ή άλλως για τις ανάγκες των ασφαλισμένων 1,945 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, γνωρίζει τις αρνητικές αυτές συνέπειες, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί καν για το θέμα, ως όφειλε λόγω του θεσμικού του ρόλου. Ως κοινωνικός εταίρος που θέλει να είναι η ΠΕΦ, παρουσιάζεται σαν να μην έχει λόγο και συμβολή στη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, όπως το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. Αν η συγκυρία, ωστόσο, αφορούσε π.χ. στη διείσδυση των γενοσήμων, ίσως να είχε αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ζέση το ζήτημα.

Έτσι, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται απούσα από τη συζήτηση, τη στιγμή που ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έχει επισημάνει μεταξύ άλλων θεμάτων, τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και στον πρωθυπουργό, προσφάτως, σε σχετική επιστολή.

1 σχόλιο:

  1. Η "διείσδυση των γενοσήμων" είναι ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο να το λέμε να γελάμε...Πρώτα αποφασίζουμε ο γιατρός να γράφει δραστική, μετά ο φαρμακοποιός να δίνει όποιο γενόσημο κουτάκι θέλει αλλά στο τέλος ο ασθενής με μια τζίφρα καταργεί και γιατρό και φαρμακοποιό και παίρνει ότι κουτάκι του γουστάρει γιατί είμαστε βρε αδερφέ Ελλάδα και έτσι γουστάρουμε να κάνουμε (παγκόσμια πρωτοτυπία) χαχαχαχαχαχα
    Α! δε σας είπα και το άλλο ανέκδοτο...Το κράτος μέχρι το 2017 θα κοστολογεί όλα τα γενόσημα κάτω από 1 ευρώ και η ΠΕΦ διαμαρτύρεται ότι δεν τα βγάζει πέρα με την παραγωγή, τα έξοδα κλπ Παράλληλα μπορεί να εξάγει παγκοσμίως τεράστιες ποσότητες φαρμάκων σε τιμές κάτω του 1 ευρώ το κουτάκι, να μην απολύει κανέναν, να κάνει παροχές και να συντηρεί άχρηστα τμήματα marketing (για γενόσημα φάρμακα χαχαχαχα). Μάλλον κοροϊδευόμαστε. Αν δεν βγαίνουν γιατί συνεχίζουν να παράγουν και αν το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από τις πωλήσεις όπως λένε μήπως τελικά γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των γενοσήμων? Αυτό το τελευταίο με απασχολεί πολύ και μάλλον θα αρχίσω να ξαναγράφω πρωτότυπα αν συνεχίσει η ΠΕΦ την κλάψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή