Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Λουκέτα στα ιδιωτικά εργαστήρια από την εγκληματική αδράνεια της πολιτείας

Παρακαλώ όσους συμφωνούν με το δημοσίευμα να το αναπαράγουν κοινοποιώντας το για να σπάσουμε την φραγή των ελεγχόμενων ΜΜΕ που φιλτράρουν κατα το δοκούν τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες.

Αθήνα 24/10/17

Ανοιχτή Επιστολή στους αξιότιμους κκ

η εικόνα προφίλ του Λεωνίδας ΑναγνώστουΑλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό
Ανδρέα Ξανθό Υπουργό Υγείας 
Παύλο Πολάκη Αν Υπουργό Υγείας
Σωτήρη Μπερσίμης Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ 
Προέδρους ΠΙΣ και Ι.Σ. της χώρας

Αξιότιμοι κύριοι,

Την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε στους εργαστηριακούς γιατρού τις απαιτήσεις του για τα claw back και rebate που καταλογίστηκαν για την διετία 13-14. Στην πλειονότητα τα εργαστήρια καλούνται να καταβάλλουν παράλογα ποσά που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν και το 50 % του τζίρου τους.

Αυτό όπως γνωρίζετε οφείλεται στην υπέρβαση του προϋπολογισμού για την οποίαν δεν ευθύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί και τα εργαστήρια στο σύνολό τους αλλά μόνο όσοι εξ εκείνων εξαργυρώνουν πλαστές συνταγές που γράφουν ασυνείδητοι κλινικοί γιατροί με σκοπό το παράνομο κέρδος. Ίσως εάν δεν ήταν κλειστός ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και δεν υπήρχαν οι περικοπές κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για το φαινόμενο. Όμως από την πρώτη στιγμή που ετέθη σε λειτουργία η ηλεκτρονική συνταγογράγφηση οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαστηριακών επεσήμαναν ότι το σύστημα είναι έωλο και δεν διασφαλίζεται από την πλαστογράφηση συνταγών. Αυτό οφείλεται στο ότι για να ανοίξει το σύστημα ένας γιατρός που έχει η γνωρίζει κωδικούς συνταγογραφεί μόνο με χρήση του ΑΜΚΑ ασθενούς φάρμακα επιθέματα εργαστηριακά κ.α χωρίς την φυσική παρουσία του ασθενούς ή ακόμη και ερήμην του. Έχει υπολογιστεί από αναλυτές ότι η πλαστή συνταγογράφηση αγγίζει το 30 % της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που πρέπει να αντιστοιχεί σε 1,2-1,5 δις ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Η εξοικονόμηση του ποσού αυτού θα βελτίωνε την περίθαλψη των ασφαλισμένων και τις σχέσεις υγειονομικών και ΕΟΠΥΥ.


Παρόλο που προσωπικά εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι μου έχουμε υποδείξει τον τρόπο εξάλειψης του φαινομένου της πλαστής συνταγογράφησης με πολύ απλό τρόπο, τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΥ όσο και οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ κωφεύουν με αποτέλεσμα να συγκαλύπτεται το φαινόμενο. 
Ο απλός τρόπος σύλληψης της παρανομίας είναι η χρήση των POS με την δημιουργία γέφυρας λογισμικού μεταξύ του POS και του προγράμματος συνταγογράφησης.Την χρήση της τραπεζικής κάρτας υου ασθενούς και του pin της για την εκτέλεση της συνταγογράφησης. 
Το pin φυσικά θα έχει συσχετιστεί με τον ΑΜΚΑ του κατόχου της κάρτας ή και τα ΑΜΚΑ προστατευομένων ατόμων , υπέργηρους ανήλικους κατάκοιτους κ.α. που αδυνατούν να μετακινηθούν ή να κάνουν χρήση της κάρτας. 
Μετά την απομάκρυνση της κάρτας από την συσκευή ο ΑΜΚΑ δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί χωρίς την εκ νέου χρήση της.

Διέθεσα 20 λεπτά στο διαδίκτυο και ανακάλυψα μια σειρά παράνομων συνταγογραφήσεων συνολικού κόστους 9.500.000 ευρώ και είναι μέρος μόνο από όσα οι ελεγκτικές αρχές επεσήμαναν και άλλων που διέλαθαν της προσοχής. 

Συγκεκριμένα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο τα εξής.

1. Στις 10/5/2017 και τίτλο Μεγάλη απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων . Η ζημιά ξεπερνάει τα 235.000 ευρώ
2. Στις 3/5/2011 Κυκλώματα χορηγούσαν παράνομα ιατρικές συσκευές και συνταγογραφούσαν φάρμακα. Η ζημιά ήταν 180000 ευρώ
3. Στις 21/8/2017 Αναστολή καθηκόντων σε γιατρό του Νοσοκομείου Καλαμάτας Για γνωματεύσεις χορήγησης επιθεμάτων Στην είδηση δεν αναγράφεται το ποσό 
4. Στις 3/6/2015 Θεσσαλονίκη Στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατρός του ΕΣΥ για παράνομη συνταγογράφηση. Ζημιά για το Δημόσιο 480.000 ευρώ
5. Στις 30/6 2015 Εισαγγελέας ζητά να καθίσουν στο εδώλιο γιατρός και φαρμακοποιός για παράνομη συνταγογράφηση Ζημιά 180.000
6. Στις04/08/2015 Παραπομπή γιατρού σε δίκη για παράνομες συνταγογραφήσεις. Η ζημιά αγγίζει τις 500.000
7. Συνελήφθη πρώην δήμαρχος για παράνομη συνταγογράφηση. Δεν αναφέρεται η ζημιά αλλά βρέθηκαν 3-4 χιλιάδες σκευάσματα
8. 21/8/2018 Σε αργία @ γιατροί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Ζημιά 5.000.000 ευρώ
9. 25/8/2017 Νοσοκομείο Διδυμοτείχου Θα είχαμε 50 γιατρούς ακόμη εάν δεν υπήρχαν οι παράνομες συνταγογραφήσεις ζημιά 2.500.000 ευρώ
10. Σε αργία δύο χειρουργοί στα Ιωάννινα για παράνομη συνταγογράφηση

Από την παραπάνω σταχυολόγηση δημιουργούνται ερωτήματα 
1 Αφού το φαινόμενο είναι διαχρονικά
2 Τα ποσά που προκύπτουν δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα 
3 Η διαδικασία πλαστογράφησης είναι πλέον γνωστή

Γιατί η πολιτεία δεν παίρνει τα μέτρα εκείνα που θα προλάβει και θα σταματήσει το φαινόμενο και τέλος γιατί όλα αυτά κλοπιμαία καλούνται να τα πληρώνουν με την φασιστική φιλοσοφία της συλλογικής ευθύνης άδικα και όσοι δεν μετέχουν στην κλοπή ?

Τέλος άλλο ένα ερώτημα που εγείρεται είναι ποιους θέλουν να συγκαλύψουν οι αρμόδιοι αμελώντας η επιμελώς δρώντες και δεν λαμβάνουν κανένα προληπτικό μέτρο ?

Παρόλο που δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα δείξετε την σχετική ευαισθησία είμαι εν αναμονή ενεργειών σας.

Λεωνίδας Αναγνώστου
* Ο Λεωνίδας Αναγνώστου είναι πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ

16 σχόλια:

  1. Όταν τις παλιές καλές εποχές οι ασυνείδητοι κλινικοί γιατροί έγραφαν πλαστές συνταγές και κάποιοι - ηλικιωμένοι ίσως τώρα - εργαστηριακοί γιατροί θησαύριζαν, ήταν καλά. Ένας Παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ ο ενας παθολογος να προτεινεις απο ποτε πιστευεις οτι πρεπει να τιμωρηθουν αυτοι που θησαυριζαν?Να μας αναφερεις χρονικη περιοδο να δουμε ποιους θα κρεμασουμε.

      Διαγραφή
  2. ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΖΑΜΑΝΦΟΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΥΡΙΖΩ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ----ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ¨ΕΓΩ ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΩ ¨-----ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ . είμαι ένας Μαλ..κας μικροβιολόγος που απορούσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ: 1. ΤΟ CLAWBACK K REBATE ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. 2.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ.ΚΑΜΙΑ ΕΥΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. 3. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄ΕΛΕΓΧΟΣ (να κληθούν ασφαλισμένοι να επαληθεύσουν την εκτέλεση παραπεμπτικών).Να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν . Συνάδελφοι τα κλοπιμαία κάποιων α σ υ ν ε ί δ η τ ω ν τα πληρώνουμε συλλογικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΟ CLAWBACK KAI THN ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ....ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαφωνώ κάθετα και με την ουσία του δημοσιεύματος και με το ύφος του, και συνιστώ να μην το αναπαράξει κανείς και πουθενά, όπως υπερφίαλα προτρέπει ο γράφων.

    Είναι διχαστικό και δημιουργεί εντυπώσεις για το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Επιπλέον είναι και αφελές πιστεύοντας ότι ανόητα μέτρα κατά της όποιας (μικρής είμαι σίγουρος) παραβατικότητας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις απολαβές των ιατρών. Είναι σαν να περιμένει κανείς ότι όταν θα έχει θετικό πρόσημο η οικονομία θα υπάρξει και ...μείωση των φόρων!

    Αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου ο ιατρικός κόσμος βάλλεται από παντού πρέπει πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες απαξίωσης και οικονομικού εξευτελισμού που υποβαλλόμαστε τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ PINS ΚΑΙ POS ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ, ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολα αυτα τα στοιχεία, που αναφέρονται είναι ανώνυμα , και αναπαράγονται με κατινίστικο τύπου κουτσομπολιού τρόπο. Παραμένουν στο συρτάρι και τα βγάζουν οι οποιοι κυβερνητικοι, εδω και πολλά χρόνια, παρέα σαν αξεσουάρ με το φακελάκι, όποτε θέλουν να περάσουν αντι-ιατρικά μέτρα και στοχεύουν αφ'ενός να σπιλώσουν το ιατρικό σώμα στην κοινή γνώμη και αφ' ετέρου να ρίξουν το ηθικό των γιατρών. Παρά τα χρόνια η κολώνια έχει άρωμα ακόμα, απ'οτι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΟΤΙ ΤΟ REBATE ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30000 ΤΖΙΡΟ ΕΙΝΑΙ 50%?
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ, ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΜΕΣΑ.
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΕΝΑ ΠΕΤΣΙΝΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποτε ο Λένιν είχε πει .....κλέψτε τους κλέφτες ! Αυτό υφίσταται ο ......κλεπτομανής χρΕΟΠΥΥ δικαίως ! Τα όποια μέτρα να ξεκινήσουν από το να πληρώνει εγκαίρως σε σοβαρές τιμές ! Αλλιώς θελέστα και .......παθέστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια κ. Αναγνώστου που έθιξες αυτό το υπαρκτό καυτό πρόβλημα.
    Όμως, όπως βλέπεουμε κι από τα σχόλια, το θέμα είναι διχαστικό. Αυτό θέλει η εξουσία να μας βάλει να καυγαδίζουμε μεταξύ μας, γι' αυτό το θέμα και για πολλά άλλα, μεταξύ μεγάλων έργαστηρίων και μικρών, μεταξύ συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ και πιστοποιημένων, γιατί από πού κι ως που οι πιστοποιημένοι μπορούν να γράφουν ασύδοτα εξετάσεις στη καμπούρα των εργαστηριακών:
    Γι' αυτό ας τα αφήσου όλα αυτά τα διχαστικά. Μοναδικό αίτημα των εργαστηρίων πρέπει να είναι η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση σύμφωνα με ορισμένο τιμολόγιο. Αν έχει πτωχεύσει το κράτος, να συμβιβαστούμε σε χαμηλότερο τιμολόγιο.
    Να σταματήσει αυτό το μπάχαλο και η λεηλασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επι της ουσιας θα απαντησω οταν γινετε επωνυμοι μεχρι τοτε εισαστε υπθπτοι για παραβατικοτητα. Επειδη εαν θελατε να εξυγεινυει ο κλαδος να απομονωθουν οι παραβατες δεν θα αντιδρουσατε σε μια καθαρη προταση που εχει στοχο να διαασφαλισει την δυ.ατοτ ητα επιβιωσης του ασφαλιστικου συστηματος και την σωστη κατανομη των αμοιβων τα ονοματακια σας λοιπον θραδυδηλοι ανωνυμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η λογικη σας ειναι οτι οι γιατροι κλεβουν τον ΕΟΠΥΥ και οχι ο ΕΟΠΥΥ τους γιατρους....πραγμα που αν το δειτε ποσοτικα δεν στεκει...Ο ΕΟΠΥΥ ειναι πρωταθλητης στο κλεψιμο. Σταματηστε πλεον να υπερασπιζεστε το Δημοσιο που σας ταιζε τοσα χρονια. Οσο για τα POS κλπ προφανως δεν εχετε ιδεα και καλυτερα να μην ασχολειστε...ουτε μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο τον ΕΟΠΥΥ...ουτε μπορουν να δινουν ΑΜΚΑ κλπ οπως φανταζεστε...εχει καλες ταινιες επιστ φαντασιας στην ιδιωτικη TV αν σας αρεσει ο τομεας αυτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κ Αναγνώστου ,έχετε πολύ δίκιο και προτείνετε σωστά μέτρα. Βλέπετε όμως από τα σχόλια οτι υπάρχει δυστυχώς χαμηλό επίπεδο τόσο στο ήθος όσο και στην αντίληψη και νοοτροπία. Αντί να συστρατευθούν στη κάποια λύση του προβλήματος αντιδρούν γιατί αυτοί δεν πρόλαβαν το πάρτυ τα παλιότερα χρόνια.Τότε που δεν υπήρχε και η βοήθεια της τεχνολογίας και καταντήσαμε έτσι. Τώρα είναι όλοι παρανομούντες ή τουλάχιστον επίδοξοι μιά και η τεχνολογία σήμερα δίνει λύσεις και αυτοί τις αρνούνται. Οσο γιά τους διοικούντες θα έπρεπε να πάνε να κρυφτούνε. Δεν υπάρχει δικαιολογία καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή