Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ζύμωση στην Ευρώπη για το clawback

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν πως ο μηχανισμός του “clawback” είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Στις ελληνικές αρχές φαίνεται πως ρίχνει η Κομισιόν το...μπαλάκι για τις υπέρογκες επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρείες σε κράτος και ΕΟΠΥΥ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προσφύγει για το θέμα των επιστροφών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τον ίδιο λόγο, προέβησαν και σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι πως η Ελλάδα εμφανίζει τεράστιες επιβαρύνσεις προς τους παρόχους, μέσω των διαδοχικών εκπτώσεων (rebates) και του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπέρβασης “κλειστού” προϋπολογισμού (clawback).

Είναι μία πατέντα - σημειώνουν - που επιχειρεί να καλύψει την αδράνεια του κράτους στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ό, τι δεν μπορεί να πράξει για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, το χρεώνει στις επιχειρήσεις και ισοφαρίζει τις δαπάνες που του ξεφεύγουν.

Το clawback ισοδυναμεί με το ποσό που ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων για φάρμακα (2,55 δισ. ευρώ).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός πρέπει να ξεπερνά τα 2,8 δισεκατομμύρια, προκειμένου να είναι επαρκής για τη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών.

Έλεγχος

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν πως ο μηχανισμός του “clawback” είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας και έχει θεσπιστεί προκειμένου να ελέγχεται το κόστος και να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες.

Οι επιχειρήσεις αντιτείνουν πως συμμετέχουν σχεδόν με το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης πληρώνοντας – μέσω rebates και clawback – περίπου 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισεκατομμύρια των “κλειστών” προϋπολογισμών.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους υποβάλλονται δύο φορές τον χρόνο σε μειώσεις, μέσω των νέων Δελτίων Τιμών.

Στρεβλό

Κάνουν λόγο για ένα “στρεβλό” σύστημα τιμολόγησης, το οποίο επικεντρώνεται στην τιμολογιακή αφαίμαξη των παλαιών και δοκιμασμένων φαρμάκων (off patent) και των γενοσήμων, επιφυλάσσοντας διαφορετική αντιμετώπιση στα νέα εισαγόμενα.

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν πολύ χαμηλό μερίδιο αγοράς, 22%, όταν το αντίστοιχο μερίδιό στις χώρες της Ευρώπης είναι 55% κατά μέσο όρο.

Μόνο την περίοδο 2015 – 2017, οι τιμές των γενοσήμων υπέστησαν “κούρεμα” της τάξης του 31,9%, όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου