Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΗ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ηράκλειο, 31/10/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΗ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισκέφτηκαν σήμερα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας, ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος του ΙΣΗ, ο κ. Γεώργιος Κωστάκης Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΝΗ και ο κ. Νικόλαος Λαθουράκης, Συντονιστής Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ του ΙΣΗ. 

Στα πλαίσια της συνάντησής αυτής ετέθησαν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την ιατρική κοινότητα του συλλόγου. 

Αρχικά αναφέρθηκαν στην άδικη και καταχρηστική φορολόγηση των αμοιβών των ιατρών που συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των Νοσοκομείων. Εξέφρασαν για άλλη μια φορά την άποψή ότι οι συγκεκριμένες απολαβές πρέπει να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως μισθωτή εργασία και όχι ως αποδοχές από ελευθέριο επάγγελμα.

Ζήτησαν την άμεση και οριστική επίλυση του θέματος κάνοντας επίσης αναφορά στην απόφαση 372/2014 του Αρείου Πάγου.

Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να το εξετάσει άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της μείωσης των μισθολογικών απολαβών των ιατρών του ΕΣΥ σύμφωνα με το νέο ιατρικό μισθολόγιο αντίθετα με τις εξαγγελθείσες αυξήσεις. Δόθηκε στον Υπουργό η αναλυτική, μισθολογική εικόνα των πραγματικών μειώσεων ανά βαθμίδα που αφορά όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Ο Υπουργός απάντησε ότι οι μειώσεις οφείλονται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου γεγονός που δεν αναιρεί την πραγματικότητα των μειώσεων.

Για το θέμα των Επικουρικών ιατρών σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των ήδη υπηρετούντων ιατρών, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΙΣΗ εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους.

Ο Υπουργός απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο να δοθεί άμεση και οριστική λύση.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ καθώς και την μειωμένη συμμετοχή των ιατρών στις προκηρύξεις ο Υπουργός απάντησε ότι θα υπάρξει συνέργεια κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Επισήμανε επίσης ότι σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας θα διαμορφωθούν νέες συμβάσεις για τους ιατρούς που θα ισχύσουν από 1/1/2018.

Για το clawback και το θέμα που έχει προκύψει με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση συμψηφισμού των οφειλών του ΕΟΠΥΥ των εργαστηριακών ιατρών, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΙΣΗ, μετέφεραν την αγανάκτηση των εργαστηριακών ιατρών, επισήμαναν ότι αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας και κατέθεσαν τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Κατάργηση clawback δια της άμεσης εφαρμογής ετήσιου πιστωτικού ορίου ανα ασθενή σύμφωνα με το φύλο, την νοσηρότητα και την ηλικία.

2. Να γνωστοποιηθεί άμεσα ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του clawback στους ενδιαφερόμενους ιατρούς, για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επαλήθευση των ποσών.

3. Να γίνει παραγραφή του 50% του clawback της περιόδου 2012-2015 δεδομένου ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν χρήματα με τιμές εργαστηριακών εξετάσεων 50% κάτω από τις ισχύουσες τιμές της περιόδου 2012-2015.

4. Να εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ - ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονική ειδοποίηση στον προσωπικό τους λογαριασμό για την ολοκλήρωση και την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα.

Ο Υπουργός για το θέμα αυτό απάντησε ότι αναζητείτε λύση για να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα των εργαστηρίων. 

Τέλος ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε κοινή σύσκεψη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης   Γεώργιος Κοχιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου