Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Σε λειτουργία η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» που θα καταγράφει απόρρητα δεδομένα ασθενών στα νοσοκομεία! Όλη η απόφαση

Δευτέρα 30 Οκτώβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ξεκινά τελικώς με άλλο όνομα τη λειτουργία της η εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ.

Πρόκειται για την ανώνυμη εταιρεία που θα κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία καταγράφοντας όλα τα απόρρητα δεδομένα των ασθενών και η δημιουργία της είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, είχε δεσμευτεί ότι θα την καταργήσει, δεδομένου ότι είχε προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις στους εργαζόμενους των νοσοκομείων αφού ήταν μία ιδιωτική εταιρεία που θα ήλεγχε τα δεδομένα των δημοσίων νοσοκομείων. Τελικώς η σημερινή κυβέρνηση απλά της άλλαξε όνομα και την έκανε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.

Έτσι η νέα ΕΣΑΝ ΑΕ με νέο όνομα ποια, ξεκινά κανονικά τις εργασίες της.

Ειδικότερα με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Εαναλαμβάνει την καταγραφή όλων των δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι φάκελοι με τα ιστορικάτους.

Με απόφαση του αν.υπουργού καθορίστηκε μάλιστα ο τρόπος και οι διαδικασίες συλλογής αξιόπιστων νοσοκομειακών δεδομένων που αφορούν σε περιστατικά ασθενών που έχουν νοσηλευθεί σε Νοσοκομεία και Κλινικές.

Έτσι θα είναι δυνατή η ταξινόμηση των ασθενών σε διαγνωστικές ομάδες της Ελληνικής έκδοσης Gr-DRG, που αποτελεί έναν συντελεστή κóστους για διαγνωστικές κατηγορίες ώστε αντίστοιχα να προκύπτουν και τα νοσήλια στα νοσοκομεία.

Τι στοιχεία θα συλλέγονται από τους ασθενείς

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους ασθενείς θα είναι κωδικοποιημένα και θα αφορούν στα βασικά στοιχεία του περιστατικού, στις διαγνώσεις, βάσει της ενιαίας κωδικοποίησης διαγνώσεων ICD-10 GrM και σε δεδομένα που αφορούν στις Ιατρικές Πράξεις, βάσει της ενιαίας κωδικοποίησης ιατρικών πράξεων GPC (Greek Medical Procedures Classification).


Συγκεκριμένα τα στοιχεία που θα καταγράφονται στα νοσοκομεία και στις κλινικές και θα αποστέλλονται στη συνέχεια στην εταιρεία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. θα είναι μεταξύ άλλων:

Κωδικός ΑΜΚΑ Ασθενούς
Φύλο ασθενούς
Ηλικία ασθενούς σε έτη κατά την εισαγωγή του περιστατικού
Ηλικία σε μέρες κατά την εισαγωγή του περιστατικού
Ημερομηνία Εισόδου/Εισιτηρίου
Λόγος Μετάβασης στο Φορέα
Τύπος μετάβασης στον Φορέα
Ημερομηνία Εξιτηρίου
Αιτιολογία εξιτηρίου
Ασφαλιστικός Φορέας
Ένδειξη ανασφάλιστου ασθενούς
Κωδικός Χώρας ασφάλισης
Ημερομηνία διεξαγωγής της Ιατρικής Πράξης

Τα νοσοκομεία θα αποστέλλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία κωδικοποιημένα και με απόλυτη ασφάλεια και διακριτικότητα στη εταιρεία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. κάθε τρεις μήνες, ώστε να τα επεξεργάζεται ανάλογα.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται, θα καταχωρούνται σε κεντρική βάση δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε, θα είναι σε πλήρως κρυπτογραφημένη μορφή και θα διατηρούνται για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται μάλιστα ότι θα υπάρχουν αυστηρές ποινέςγια τα νοσοκομεία που δε θα αποστέλλουν τα στοιχεία των ασθενών.

Να σημειωθεί πάντως ότι επί δύο χρόνια τα μέλη της ΕΣΑΝ, όσο η εταιρεία ήταν ενεργή αλλά υπό …κατάργηση, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά τα μέλη της πληρώνονταν κανονικά με υπέρογκους μισθούς. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τους μισθούς: «Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου