Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Προς απόσυρση κι άλλα νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις! Όλες οι πληροφορίες

Τρίτη 31 Οκτώβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Φωτιά έχει ανάψει στον ιατρικό κόσμο η απόφαση της εταιρείας Roche να αποσύρει από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα γνωστό ογκολογικό σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα.

Η απόφαση της εταιρείας έπεσε σαν βόμβα στον ιατρικό κόσμο παρότι πολλές φαρμακευτικές έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό μέσω του συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ), ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή επιβλήθηκε αναδρομικό χαράτσι 25% σε κάθε νέο φάρμακο που εισάγεται στη χώρα μας.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία Roche επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του συγκεκριμένου σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων που μπορεί να ανεβάσουν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις ακόμη και στο 70% της τιμής του προϊόντος. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Αποσύρεται γνωστό ογκολογικό φάρμακο από την Ελλάδα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Πάντως η απόφασή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας ο οποίος προαναγγέλει μέτρα κατά της απόσυρσης του φαρμάκου. Δείτε ΕΔΩ τι λέει ο υπουργός Υγείας: «Τι απαντά ο υπ.Υγείας για την απόσυρση γνωστού ογκολογικού φαρμάκου από τη λίστα με τα αποζημιούμενα!»

Κι άλλα φάρμακα προς απόσυρση

Στο μεταξύ όμως τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr κι άλλες εταιρείες.

Πολλές σχεδιάζουν είτε να μη λανσάρουν καθόλου στην ελληνική αγορά νέα καινοτόμα φάρμακα, είτε όσες έχουν ήδη προωθήσει το προϊόν τους στη χώρα μας, συζητούν να πράξουν τα αντίστοιχα με τη Roche. Να το αποσύρουν δηλαδή από τη λίστα με τα αποζημιούμενα σκευάσματα.

Πάντως πηγές του HealthReport.gr από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας έλεγαν πως πρόκειται για εκβιαστικές κινήσεις των εταιρειών προκειμένου να αποσυρθεί το μέτρο του 25%. Κάτι που προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε συζητά βέβαια.

Αξιοσημείωτο είναι όμως πως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει πως όποια φάρμακα μπαίνουν στη διαπραγμάτευση της τιμής στον ΕΟΠΥΥ, δε θα καταβάλουν το 25%. Κάτι που ωστόσο σήμερα δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να δίνονται τόσο εκπτώσεις μέσω της διαπραγμάτευσης όσο και το χαράτσι του 25%.

1 σχόλιο:

  1. Ξανθοηλιθιε, το αργοτερο.....σημερα 31/10 δεν θα λειτουργουσαν 12-15 γυφΤΟΝΥ στην Θεσσαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή