Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Απόφαση σοκ: Ξένη εταιρεία αποσύρει φάρμακο από τον ΕΟΠΥΥ!

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει. Η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης ύψους 25% στα νέα φάρμακα αναδρομικά από την 1-1-2017, οδήγησαν για πρώτη φορά μία ξένη φαρμακοβιομηχανία να ζητήσει ένα φάρμακό της να σταματήσει να χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ!

Ο λόγος για το φάρμακο Cotellic (κομπιμετινίμπη) της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche. Το συγκεκριμένο φάρμακο σε συνδυασμό με ένα άλλο (βεμουραφενίμπη) αφορά τη θεραπεία ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίοι φέρουν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη (BRAF V600).

Η εταιρεία έκανε γνωστό σήμερα ότι κατέθεσε αίτηση το φάρμακό της να απενταχθεί από τη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Το θέμα είναι ότι το Cotellic έχει ήδη χορηγηθεί σε περίπου 40 ασθενείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνεχίζουν και έχουν ανάγκη τη θεραπεία.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει με τους ασθενείς αυτούς, όταν με βάση το νόμο, το υπουργείο Υγείας αποδεχόμενο την αίτηση της Roche, θέσει το Cotellic εκτός της θετικής λίστας; Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να λάβουν άλλη εναλλακτική θεραπεία και ενώ το μηνιαίο κόστος φθάνει περίπου στα 5.500 ευρώ!

Από την άλλη, από δω και στο εξής, άλλοι ασθενείς με μελάνωμα, που έχουν την ίδια μετάλλαξη και έχουν ανάγκη θεραπεία, δεν θα έχουν ανάλογο πρόβλημα, καθώς υπάρχει διαθέσιμη άλλη, παλαιότερη θεραπεία. Όμως, η ίδια θεραπεία δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εκείνους, που έχουν ξεκινήσει αγωγή με το Cotellic.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Roche ελήφθη από τα κεντρικά της εταιρείας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης στις 20 Σεπτεμβρίου να επιβάλει αναδρομικά από την 1-1-2017 την υποχρεωτική έκπτωση ύψους 25% σε όλα τα νέα φάρμακα, που εντάσσονται στη θετική λίστα.

Το Cotellic εντάχθηκε στη θετική λίστα το Φεβρουάριο μαζί με άλλα περίπου 20 νέα σκευάσματα, για τα οποία μέχρι το Σεπτέμβριο όλοι οι παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν ότι δεν θα τα αγγίξει το μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης ύψους 25% για τα δύο πρώτα χρόνια. Όμως, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση του Σεπτεμβρίου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο φαρμακευτικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η Roche πήρε κανονικά μέρος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε το Μάιο ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο να πετύχει καλύτερη τιμή στη θεραπεία του μελανώματος. Μάλιστα, «ανυποψίαστη» για τις προθέσεις της κυβέρνησης κατέθεσε προσφορά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Προφανώς, η διαπραγμάτευση τινάζεται στον αέρα, όσον αφορά τους ασθενείς με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αφού μία εταιρεία ζητεί να βγει εκτός ΕΟΠΥΥ.

Αναμφίβολα, γεννώνται πολλά ερωτήματα:

Η απόφαση της Roche αφορά μόνο το συγκεκριμένο φάρμακο ή θα ισχύσει και για άλλες δύο θεραπείες, που σχεδιάζει να φέρει τους επόμενους μήνες, μία για τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλη μία για την πολλαπλή σκλήρυνση;

Μάλιστα, όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, το νέο φάρμακο είναι ήδη φθηνότερο από τα ήδη διαθέσιμα και προσφέρει 3 φορές μεγαλύτερη επιβίωση στους ασθενείς!

Όσον αφορά, δε, την πολλαπλή σκλήρυνση, η Roche έχει ανακαλύψει το φάρμακο Ocrevus, το οποίο είναι το πρώτο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ασθενείς με την προϊούσα μορφή της νόσου. Για τους ασθενείς αυτούς, στους οποίους η νόσος δεν έχει υφέσεις και εξάρσεις, αλλά εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την αναπηρία, σήμερα δεν υπάρχει καμία άλλη θεραπεία!

Τι θα γίνει με τις νέες θεραπείες άλλων εταιρειών; Όπως είπαμε, στη θετική λίστα του Φεβρουαρίου εντάχθηκαν περίπου 20 νέες θεραπείες, από τις οποίες αν εξαιρέσουμε εκείνες, που αφορούν σπάνια νοσήματα (περίπου οι μισές), οι υπόλοιπες έχουν να αντιμετωπίσουν την υποχρεωτική έκπτωση του 25% για δύο χρόνια.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, που τόσον καιρό εμφανίζεται ότι “σταθεροποιεί” το ΕΣΥ και βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πολλοί μάλιστα λένε ότι το show με το “σκάνδαλο” Novartis στήθηκε επί τούτου από την κυβέρνηση για να δείξει ότι θα βάζει με τις πολυεθνικές του φαρμάκου, ώστε όταν αυτές αρχίσουν και αποσύρουν φάρμακα, να φανεί ότι η κυβέρνηση είναι θύμα εκβιασμού…

1 σχόλιο:

  1. Καλοεμαθαν να εκβιαζουν τα κοροιδα τους γιατρους και νομιζουν οτι ολοι θα υποκυπτουν στα .....νταβατζιλικια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή