Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Νέο ειδικό σχέδιο διαχείρισης χρονίων νοσημάτων! Τι μελετά το υπ.Υγείας



Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 

Ένα «πακέτο» Φροντίδας για τους χρονίως πάσχοντες ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να γίνεται συνολική διαχείριση των νοσημάτων. Έτσι στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίζονται καλύτερα τόσο οι ασθενείς, όσο και το σύστημα υγείας να εξοικονομεί πόρους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα στη χώρα μας, περίπου 4 στους 10 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ πολλοί από αυτούς πάσχουν από περισσότερα του ενός.

Η ορθή διαχείριση των χρονίων νοσημάτων μπορεί να εξασφαλίσει έτη με καλή υγεία και να οδηγήσει αφενός σε αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία αλλά και, αφετέρου, σε μείωση της ατομικής επιβάρυνσης των ασθενών για δαπάνες υγείας, είχε επισημάνει στις πρώτες του δηλώσεις και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σε ειδικές μονάδες οι χρονίως πάσχοντες

Έτσι όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε εξειδικευμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεκινώντας από το διαβήτη και την υπέρταση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να μετατραπούν και κάποιες Μονάδες Υγείας που σήμερα δεν αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό, σε εξειδικευμένες Μονάδες για χρόνια νοσήματα, τονίζουν πηγές του HealthReport.gr.

Η πρώτη επαφή των χρονίως πασχόντων θα είναι πάντως με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίες και επανασχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή! Τι σχεδιάζουν Κικίλιας Κοντοζαμάνης»

Γι αυτό άλλωστε και θα ενισχυθεί ο ρόλος των γενικών/οικογενειακών γιατρών ώστε να αναλαμβάνουν από την αρχή τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

1 σχόλιο:

  1. εαν ενισχυθει ο ρολος των γενικών/οικογενειακών γιατρών τοτε γινονται ιατροι και για δευτεροβαθμια και τριτοβαθμια Φ. Υ. οποτε στα νοσοκομεια θα δουλευουν οχι μονο στα ΤΕΠ αλλα και στην παθολογικη κλινικη!!!!!!!
    ΒΕΒΑΙΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ η καταργηση της παθολογιας σαν ειδικοτητα ειναι γεγονος ΑΦΟΥ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή