Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Παρέμβαση του ΠΙΣ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του ΠΙΣ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Διάλογο με τον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο ΠΙΣ στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα ζητήσει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες όμως θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση. 

Στόχος είναι να έχουν πρόσβαση στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, ώστε να είναι δυνατή η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. 

Έως ότου όμως ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ θα ζητήσει την άμεση κάλυψη των αναγκών σε βασικές ειδικότητες ιατρών, οι οποίες απουσιάζουν από το σύστημα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΙΣ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια ζητώντας την άμεση έναρξη διαλόγου, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης και την ορθολογική κατανομή των θέσεων, διερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες βελτίωσης των όρων των συμβάσεων. 

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός             Αγγειοχειρουργός

5 σχόλια:

  1. Ο ΠΙΣ καλά θα κάνει να πείσει επιτέλους τις ηγεσίες του ΥΥ γενικότερα, ότι επιτέλους θα πρέπει να πάψουν να απευθύνονται οι πολίτες στα φαρμακεία για την πρωτοβάθμια Φ.Υ., όπου πωλούνται τα πάντα απρόσκοπτα, από αντιβιώσεις, έως νευροψυχιατρικά, καρδιολογικά κλπ φάρμακα, όπου ακόμα και σε χώρες υποανάπτυκτες απαιτείται ιατρική συνταγή με σφραγίδα και ημερομηνία- που- ποιος- γιατί και πότε. Στο Ελλαδιστάν, τη δουλειά των γιατρών κάνουν τσάμπα και προκαλώντας υπερκατανάλωση τα φαρμακεία. Και κάποιες φορές γίνεται κριτική αναλόγως την τιμή του φαρμάκου. Φθηνό φάρμακο- κακό φάρμακο. Για τούτο στο Η.Βασίλειο, η συμμετοχή για όλες τις συνταγές είναι ίδια. Εδώ το χάος με το πιο φθηνό και τη συμμετοχή 25% μόνο για το φθηνότερο. Πατάτες -ρύζι και φασόλια ίδια με τα φάρμακα. Αίσχος. Επίσης, όπως οι δικηγόροι θέσπισαν κατώτατη τιμή το γραμμάτιο είσπραξης, πρέπει επιτέλους να θεσπισθούν κατώτατες τιμές υπηρεσιών για όλους και τους κλινικούς. Και όχι τιμές γαλέρας. Ας αφήσουν τις δήθεν ευαισθησίες- είναι προφάσεις αμαρτιών΄. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υφίσταται και ανώτατη τιμή επίσκεψης. Δεν αποτιμάται η αξία του γιατρού με το ύψος της αμοιβής του. Και για τους εργαστηριακούς, εκείνη η υποκρισία, με την διπλή αμοιβή, που φαίνεται στο παραπεμπτικό προκειμένου να μην αντιληφθούν οι ασφαλισμένοι ότι πληρώνουν τη διπλή συμμετοχή; Το αίσχος να φαίνεται ο ΑΜΚΑ των γιατρών σε όλα τους τα παραπεμπτικά και τις σφραγίδες; Επιτρέπεται; Ο γιατρός δεν έχει κανένα προσωπικό δεδομένο; Όλα στη φόρα; Ο αριθμός Μητρώου του ΤΣΑΥ δεν αρκούσε; Ως πότε θα εξευτελίζονται οι γιατροί κύριοι του ΠΙΣ; Προσφύγατε στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων; Τις προάλλες, σχολιαζόταν μπροστά μου η ηλικία αξιολογότατου συναδέλφου...Κακεντρεχώς. Επιτρέπεται; Επιτέλους- αν άλλαζαν ΜΟΝΟ τούτα, δεν θα έφευγαν οι νέοι ιατροί στο εξωτερικό, αλλά ούτε και οι μεγαλύτεροι, θα εργάζονται έως το θάνατο τους. Επίσης, η περιουσία του ΤΣΑΥ τι απέγινε; Με το συνταξιοδοτικό- γαλέρα του ΤΣΑΥ επίσης ;Θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά; Ελπίζω. Καλή θητεία, αλλά έχετε πολλή δουλειά, λόγω των κενών, που έφησαν οι προηγούμενοι.
    Τέλος το gate keeping είναι απαραίτητο. Εκτός από έλεγχο στους γιατρούς, πρέπει να θεσπισθούν και μέτρα για τον ασθενή, που δεν συμμορφώνεται και δεν υπολογίζει τους κανονισμούς του ταμείου του,που προστατεύουν το συμφέρον όλων, αλλά χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τις υπηρεσίες, που του παρέχονται, τελείως ανεξέλεγκτα. Δεν σκοτώνουμε μυρμήγκια με καραμπίνες και δεν χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες υπηρεσίες χωρίς λόγο.Αλλά στην Ελλάδα, όλα είναι φθηνά και το δημόσιο χρήμα, το φθηνότερο.

    ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο κα Μπουκουβάλα!

      Διαγραφή
    2. Διαφωνώ για το gate keeping αλλά στα υπόλοιπα είστε πολύ σωστή ! Συμπληρώνω πως χωρίς , πάνω από όλα, αξιοπρεπείς αμοιβες δεν πρόκειται να στηθεί καμία ΠΦΥ ! Πρώτα αμοιψτε αξιοπρεπώς και μετά μπορείτε να έχετε απαιτήσεις! Αλλιώς θα φύγετε και εσείς όπως οι Ξανθοκηφηνες, νύχτα και χωρίς φεγγάρι.....!

      Διαγραφή
    3. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ..... ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

      Διαγραφή
  2. ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΚΤΩ ΕΥΡΩ ΝΕΤΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ/ΕΦΚΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΦΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή