Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ενέσεις… ανακούφισης στα δημόσια νοσοκομεία – Οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας

ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Με… χειρουργικές παρεμβάσεις επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία

Με… χειρουργικές παρεμβάσεις επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία και να βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Κοσμοσυρροή στα επείγοντα τις ημέρες εφημερίας, ράντζα, κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ειδικά νοσηλευτών, είναι τα καθημερινά προβλήματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) η επίλυση των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική, άλλωστε, που ακολουθεί η Αριστοτέλους συνοψίζεται στη φράση «καλύτερη δημόσια Υγεία για τον άνθρωπο», που χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι ανακουφιστικές -προς αυτήν την κατεύθυνση- αποφάσεις, με τη ρύθμιση για διανομή φαρμάκων καρκινοπαθών και άλλων χρονίως πασχόντων από άλλα κανάλια διανομής (ιδιωτικά φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, κατ’ οίκον) πλην των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να εξαφανίσει τα ράντζα

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε γενική εφημερία των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της Αττικής κυρίως, είναι αποκαρδιωτική. Φωτογραφίες-ντροπή από τα παρατεταγμένα ράντζα στους διαδρόμους βγαίνουν συνεχώς στη δημοσιότητα.

Οι αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων ώστε να υπάρχει σωστή κατανομή των ασθενών κρίνονται απαραίτητες. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται συζητήσεις για το πώς οι εφημερίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Ενα από τα σενάρια που μελετάται είναι να διατηρηθεί το σύστημα της γενικής εφημερίας ανά τέσσερις ημέρες αλλά να γίνει ανακατανομή των νοσοκομείων που εφημερεύουν μαζί. Αλλο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καθιερωθεί γενική εφημερία ανά τρεις ημέρες. Υπάρχουν, επίσης, σκέψεις να ομογενοποιηθούν τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά ως προς το ωράριο της εφημερίας. Να είναι δηλαδή για όλα κοινή η ώρα εκκίνησης της εφημερίας. Σήμερα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας ξεκινούν γενική εφημερία στις 2.30 το μεσημέρι, ενώ τα νοσοκομεία του Πειραιά ξεκινούν γενική εφημερία στις 8 το πρωί.

«Ανάσα» από τα ΤΕΠ

Μεγάλη «ανάσα» στους ασθενείς αναμένεται να δώσουν τα αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τοποθετηθούν στα νοσοκομεία οι γιατροί των ΤΕΠ που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού από προκήρυξη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις εφημερίες.

Πρόκειται για περισσότερους από 500 γιατρούς, εξειδικευμένους επειγοντολόγους, οι οποίοι θα βρίσκονται αποκλειστικά στα ΤΕΠ χωρίς να χρειάζεται οι γιατροί των κλινικών του νοσοκομείου να κατεβαίνουν στα επείγοντα τις ημέρες εφημερίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη διεκπεραίωση των περιστατικών και κατ’ επέκταση μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Εκτιμάται ότι θα μειωθούν ή και θα εξαφανιστούν φαινόμενα διακομιδών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα όταν μια κλινική ενός νοσοκομείου που βρίσκεται σε εφημερία είναι υποστελεχωμένη και αδυνατεί να εξυπηρετήσει περιστατικά. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη διοριστεί διευθυντές των αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία.

Οπως και να έχει, πάντως, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη δημόσια Υγεία και τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία επίσης είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Η ολοήμερη λειτουργία βάζει τέλος στην αναμονή… μηνών

Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στις πολύμηνες αναμονές των ογκολογικών ασθενών για ακτινοθεραπεία σε δημόσιες δομές. Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες ασθενών και γιατρών, στην Αθήνα, όπου και εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, η αναμονή για ακτινοθεραπεία υπολογίζεται σε τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σε κάποιες μορφές καρκίνου η αναμονή αυτή μπορεί να αποδειχθεί επιβαρυντική για τον ασθενή. Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι έχουν ενημερώσει πολλές φορές ότι θα αρκούσε η πρόσληψη μόλις 25 τεχνολόγων στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα, ώστε να καταγραφεί ουσιαστική διαφορά στην εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την απογευματινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, μετά την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. «Είναι κρίμα να υπάρχει τόσο καλή τεχνολογία και να μένει αναξιοποίητη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας, αναφερόμενος στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που έχει δωρίσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για 12 μηχανήματα, εκ των οποίων τα 11 μετά από χρόνια καθυστέρησης έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα νοσοκομεία και λειτουργούν. Το τελευταίο αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Αγορά υπηρεσιών για εξετάσεις και όχι μόνο

Στο πλαίσιο της βέλτιστης εξυπηρέτησης των πολιτών που επιθυμούν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, όπου άλλα μέτρα, όπως το παραπάνω, δεν αρκούν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει μελετήσει το παράδειγμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία, το οποίο το 2014 προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων. Συνήψε μια σύμβαση 14ετή με τον ιδιώτη για εγκατάσταση εξοπλισμού και διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του.

Η σύμβαση προβλέπει όχι μόνο την εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ο ιδιώτης που παρέχει τον εξοπλισμό με τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης και να αποσυμφορείται το Δημόσιο, χωρίς να προβαίνει σε μια δαπανηρή επένδυση μηχανήματος.

Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η αγορά υπηρεσιών για εξετάσεις, με στόχο το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό, παρουσιάστηκαν μαζί με όλο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, προκαλώντας μάλιστα πληθώρα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Προσλήψεις περίπου 2.500 γιατρών και νοσηλευτών

Προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες μετά τις εκλογές, προωθούνται -άμεσα- σχεδόν 2.500 προσλήψεις (γιατρών, νοσηλευτών) στην Υγεία.

Την ίδια στιγμή, προωθείται η θεσμοθέτηση του ειδικευόμενου νοσηλευτή, η οποία θεωρείται πως θα αλλάξει δραστικά τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Τα νοσοκομεία της χώρας θα ενισχυθούν με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές σε ετήσια βάση, οι οποίοι θα μπορούν με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο να προσφέρουν υπηρεσίες εκπαιδευόμενοι και παράλληλα να ανακουφίζουν το υπάρχον προσωπικό. Προχωρά, επίσης, η πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος τετραετίας.

Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές εκτιμάται ότι θα είναι η απάντηση στη δραματική υποστελέχωση του νοσηλευτικού κλάδου στο ΕΣΥ, το οποίο είναι το σύστημα Υγείας με τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναλογούν 1,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 8,7. Επιπλέον, πρόκειται για έναν γηρασμένο κλάδο. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών στο ΕΣΥ είναι 47,2 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική τους εξουθένωση αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κενά στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα «μεγαλώσουν» τους επόμενους μήνες, καθώς απολύονται περίπου 12.000 εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας (πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ).

Βασίλης Κικίλιας: «Στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ»

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξήγγειλε ότι «στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό».

Τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων. Τους χειμερινούς μήνες ιδιαίτερα, όταν είναι σε έξαρση γρίπη και λοιμώξεις, η λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής έχει φτάσει και τα 50 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε περίπου 150. Οι λειτουργούσες κλίνες είναι συνολικά 570 και οι ανοιχτές 420. Ακριβή στοιχεία όμως δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει καμία καταγραφή για τις Εντατικές, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Από τους Οργανισμούς των νοσοκομείων, πάντως, προβλέπονται πανελλαδικά 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και το προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο και φτάνει τις περίπου 570.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου