Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Έρχονται προσλήψεις στην Υγεία


Την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σχεδιάζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως διαβεβαίωσε ο Β. Κικίλιας την ΕΙΝΑΠ.

Συνάντηση που διήρκησε 2,5 ώρες είχε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, μεταφέρουν στο Virus, οι εκπρόσωποι των γιατρών, που περιμένουν τη συνέχεια για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας.

Το ζήτημα της ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσωπικό κυριάρχησε στη συνάντηση, με τον Β. Κικίλια όμως να δεσμεύεται πως προσλήψεις θα γίνουν.

Άλλωστε, ο Β. Κοντοζαμάνης έχει ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και μέρος αυτού του σχεδίου είναι και οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα δώσει εντολή να «ξεκολλήσει» η προκήρυξη για τις 940 μόνιμες θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, που είχε παγώσει λόγω εκλογών.

Τα σοβαρότερα κενά, βέβαια, εντοπίζονται στον τομέα των νοσηλευτών. Κατά τον Υπουργό Υγείας εντολή θα δοθεί στις ΥΠΕ να προχωρήσουν στην κατανομή θέσεων, με στόχο την προκήρυξη 1500 θέσεων νοσηλευτών.

Στο άλλο «αγκάθι», των ακάλυπτων θέσεων επικουρικού προσωπικού, ο Βασίλης Κίκιλιας ανέφερε ότι θα έχει δώσει εντολή στο ΑΣΕΠ να προχωρήσει η προκήρυξη για 1116 θέσεις.

Παράλληλα, η Αριστοτέλους αναζητά τρόπο λειτουργίας των 100 κλινών ΜΕΘ, που αν και πλήρως εξοπλισμένες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Βέβαια, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα εν λόγω κρεββάτια για να λειτουργήσουν χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.

Πάντως, η ηγεσία του Υπουργείου αναζητάει παράλληλα και τρόπο να ανασχέσει τη φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε από την ΕΙΝΑΠ να καταθέσει προτάσεις, ενώ εξετάζεται και η λειτουργία της επιτροπής που θα προτείνει κίνητρα και πιθανά bonus για όσους γιατρούς επιλέξουν να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Την κατάθεση προτάσεων ζήτησε από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ο Υπουργός Υγείας και το θέμα του δύσκολου εφημεριακού προγράμματος σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ τέλος δήλωσε πως θα εξετάσει προσεχτικά το θέμα της εκπαίδευσης των νέων ιατρών.

Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών αναμένεται να είναι για την υποβολή των προτάσεων της ΕΙΝΑΠ στην ηγεσία της Αριστοτέλους.

4 σχόλια:

 1. Για μακακες ψάχνετε;
  Στο εξωτερικο πέρα από τις καλύτερες αμοιβές,ο ιατρος έχει αξιοπρέπεια στην εργασία του.
  Δεν τον δέρνουν,βρίζουν,
  Δεν του λένε να πάει να εφημερευσει σε ένα άλλο νοσοκομείο επειδή ο ο εκεί γιατρός έχει 10 μήνες που δουλεύει συνεχόμενα...
  Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχως το ζητημα δεν λυνεται με ευχολογια ,προτασεις ,ενστασεις κλπ αλλα με ευρεση κονδυλιων για να πληρωνονται αξιοπρεπως οι γιατροι ,με οποια σχεση με το δημοσιο παρεχουν υπηρεσιες.Στην Ελλαδα υπαρχουν αριστοι παλιοι και νεοι γιατροι ,δεν υπαρχουν ομως ιατρικοι συλλογοι που να τους στηριζουν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο θεσμός των locums ισχύει σε πολιτισμένες χώρες, όπου ο επιστημονικός κόσμος δεν τελεί υπό διωγμό.Μετά την αποβιομηχανοποίηση της χώρας, έχουμε και την επιστροφή σε πληθυσμούς χωρίς επιστημονική επάρκεια; Ίσως. Αλλά εκεί, που σέβονται γιατρό και ασθενή, ουδέποτε μειώνουν την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών υγείας, βάζοντας ένα πάροχο να καλύπτει εκτός από τη δική του και την εργασία ενός απόντος. Δίνουν εργασία σε άνεργους ιατρούς, που καλύπτουν τους απόντες με ειδικές και κυρίως άμεσες και ευέλικτες συνθήκες εργασίας, χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν και κυρίως την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών και λοιπών δομών. Εδώ ισχύει ο θεσμός του ιατρού- τιραμόλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έξω σέβονται γιατρό και ασθενή. Εργάζονται και με locums. Εδώ έχει πέραση ο γιατρός- τιραμόλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή