Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

SOS από τους εργαζόμενους του Γ.Ν. Κέρκυρας

Συντάκτης: Virus

Κραυγή αγωνίας εκφράζει το Σωματείο Εργαζόμενων στο Γ.Νοσοκομείο Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του καθώς η νοσηλευτική μονάδα πάσχει από υποστελέχωση ιατρών και νοσηλευτών, ελλείψεις στις βάρδιες αλλά και περιστατικά βίας σε βάρος του προσωπικού.

Ανεπαρκής αριθμός προσωπικού

Σύμφωνα με το σωματείο οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και του Ιατρικού κλάδου 132 εκ των οποίων καλύπτονται οι 68, και του υπόλοιπου προσωπικού είναι 638, αλλά μόνο 299 έχουν διοριστεί. Επίσης το σωματείο τονίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις έφθασαν τον αριθμό των 62 εργαζόμενων για το Γενικό Νοσοκομείο, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη με μόνιμο προσωπικό.


Τα τετράκλινα γίνονται πεντάκλινα

Οι ανάγκες είναι αυξημένες με αποτέλεσμα οι κλινικές του νοσοκομείου που έχουν 32 κρεβάτια, πλέον ξεπερνούν τα 40. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ασθενών δυσχεραίνουν καθώς για παράδειγμα στη Παθολογική κλινική οι μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 9 υπηρετούν τέσσερις οι οποίοι ταυτόχρονα εξυπηρετούν ασθενείς και στην κλινική και στα ΤΕΠ του Παθολογικού τμήματος . Ενδεικτικό είναι ότι ο Διευθυντής της Παθολογικής συνταξιοδοτήθηκε αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προσληφθεί κανείς . «Λόγω εντέλεσθε την τελευταία 3ετία και ΕΔΕ και υπερεφημέρευσης έχουν παραιτηθεί τέσσερις μόνιμοι ιατροί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου. Π αρόμοια είναι η κατάσταση με την θέση του Διευθυντή της Πνευμονολογικής και την Νευρολογική που δεν έχει διευθυντή τα τελευταία 10χρόνια.

Στη Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπάρχουν μόνο επτά άτομα , και συνεπώς «υπάρχει τεράστιο κενό στον έλεγχο και τη συντήρηση του τεράστιου όγκου εξοπλισμού του Νοσοκομείου, του Ψυχιατρικού τομέα, των Κέντρων Υγείας και των Ψυχιατρικών δομών».

Οι βάρδιες

Το σωματείο διαμαρτύρεται ότι τα Σαββατοκύριακα η απογευματινή και η νυχτερινή βάρδιά, αργίες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος και ότι πρoκύψει στις δομές του Ψυχιατρείου .

Συνέπεια όλων αυτών είναι το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό μόνο του Νοσηλευτικού προσωπικού να ανέρχεται περίπου σε 12.000.

Όσο αφορά τις εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο, μαγνητικό τομογράφο, ακτινολογικό, μαστογράφο . μέτρηση οστικής πυκνότητας , υπέρηχος , triplex αγγείων καλύπτονται σε όλες τις βάρδιες πρωινή – απογευματινή –νυχτερινή με επτά γιατρούς 12 τεχνολόγους και μία νοσηλεύτρια.

Περιστατικά βίας

Σε πρόσφατο περιστατικό συνοδοί ασθενή ξυλοκόπησαν άγρια νοσηλευτή και φύλακα νοσοκομείου στο χώρο διαλογής των περιστατικών στα ΤΕΠ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο των Ιατρείων, ανέβηκαν πάνω σε Ιατρικά μηχανήματα υψηλού κόστους και τα κλωτσούσαν για να τα σπάσουν Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι επρόκειτο το τρίτο περιστατικό σε διάστημα περίπου 15 μηνών λόγω πλημμελούς φύλαξης του νοσοκομείου, ενώ η διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ δεν γίνεται από γιατρό όπως πρέπει, αλλά από Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Οι άλλες μονάδες

Sos εκπέμπουν και οι άλλες νοσηλευτικές μονάδες του νησιού. Τα»α Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα, τα κτήρια εγκαταλειμμένα, οι προϋπολογισμοί ελλιπέστατοι, το προσωπικό ελάχιστο, και οι ασθενείς καταλήγουν στην ουρά των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, ακόμη και για ένα τσίμπημα εντόμου».
ΕΚΑΒ

Μόνο δύο ασθενοφόρα είναι διαθέσιμα σε κάθε βάρδια, για όλο το νησί, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι μόνο στο νησί της Κέρκυρας υπολογίζονται σε 110.000 πληθυσμό όπου κατά τους θερινούς μήνες διπλασιάζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου