Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Μέχρι και 73% των ασθενών ξεχνά να πάρει την θεραπεία του πάνω από 5 μέρες

Έρευνα δείχνει την ανάγκη υπενθύμισης των δόσεων, την οικονομική κάλυψη, αλλά και την ενημέρωση των ασθενών


Πάνω από τους μισούς ασθενείς που παίρνουν αντιθρομβωτική θεραπεία χάνουν μια έως 5 συνεχόμενες δόσεις τουλάχιστον, αφήνοντας τον οργανισμό τους ακάλυπτο και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση ή άλλες επιπλοκές.

Η συνολική συμμόρφωση των ασθενών και η παράλειψη της φαρμακευτικής τους αγωγής κυμαίνεται σημαντικά ανάλογα με το είδος του φαρμάκου που τους έχει συνταγογραφηθεί, φέρνοντας έτσι «πονοκέφαλο» στους γιατρούς αλλά και τις φαρμακευτικές, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να πείσουν τους ασθενείς να ακολουθούν πιστά τις προβλεπόμενες οδηγίες ανάλογα με το κάθε σκεύασμα.

Σε ευρεία έρευνα της Medisafe, η οποία λειτουργεί μια εφαρμογή για τη συμμόρφωση των ασθενών, συμμετείχαν 6.000 ασθενείς και διερευνήθηκε η παράλειψη δόσεων σε τρεις βασικές αντιαιμοπεταλιακές θεραπείες. Οι ίδιοι ασθενείς ερωτήθηκαν γιατί παραλείπουν δόσεις από το φάρμακό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς που πέτυχαν απόλυτη συμμόρφωση προς τις οδηγίες του γιατρού τους, κυμαίνονταν από 17-30%, αυτοί που είχαν χάσει από μία έως πέντε δόσεις από 57-71% και αυτοί που παρέλειπαν να πάρουν το φάρμακό τους για παραπάνω από 5 ημέρες έφταναν το 12-15%.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί παρέλειπαν τις δόσεις του φαρμάκου τους, οι απαντήσεις περιελάμβαναν τα εξής:
δεν χρειαζόμουν τη συγκεκριμένη δόση,
το ξέχασα, ήμουν απασχολημένος ή κοιμήθηκα,
το φάρμακο δεν ήταν κοντά μου,
μου τελείωσαν τα φάρμακα,
φοβόμουν τις παρενέργειες
αντιμετώπισα πρόβλημα λόγω του κόστους του φαρμάκου.

Στην περίπτωση που δεν είχαν πάρει το φάρμακο μέχρι 5 μέρες, οι ασθενείς απάντησαν πως δεν τις χρειάζονταν σε ποσοστό από 17-28%, το ξέχασαν σε ποσοστό 30-46%, το φάρμακο δεν ήταν κοντά τους σε ποσοστό από 16-40%, το φάρμακο είχε τελειώσει σε ποσοστό 6-9%, η ανησυχία για τις παρενέργειες ευθύνονταν για το 3-5% και το πρόβλημα του κόστος αφορούσε το 1-3%.

Για παράλειψη δόσεων για περισσότερες από 5 ημέρες, οι ασθενείς απάντησαν πως δεν χρειαζόταν σε ποσοστό 9-17%, το ξέχασαν από 26-73%, το φάρμακο δεν ήταν κοντά τους σε ποσοστό από 8-31%, τους είχε τελειώσει σε ποσοστό από 8-27%, οι παρενέργειες ξεκινούσαν από 1% φθάνοντας μέχρι το 16%, ενώ η ανησυχία για το κόστος αφορούσε το 1-6% των ασθενών.

Στο συμπέρασμά της η έρευνα κατέληξε ότι εκτός από μια απλή υπενθύμιση, οι ασθενείς χρειάζονται επίσης ενημέρωση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την αντιμετώπισή τους, αλλά και την οικονομική κάλυψη των θεραπειών τους, καθώς επίσης και υποστήριξη ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου